Feltöltés dátuma: 2020.05.20.

A szenzoros cukormonitorozás támogatásának új rendszere – II.

Előző számunkban összefoglaltuk a tb-támogatott eszközök igénylésének feltételeit. Azóta a COVID-19-helyzet kapcsán még fontosabbá vált a 2020. január 1-től tb-támogatásba bevont folyamatos cukormonitorozás elérhetősége a hazánkban élő, közel 50 000 egyes típusú cukorbeteg számára. Ebben a részben az elérhető eszközöket ismerhetjük meg.

Illusztráció

Ma Magyarországon a Guardian Connect önálló cukormonitorozó rendszer és a GUARDIAN 2 LINK távadóval működő MM 640G integrált inzulinpumpa-rendszer érhető el tb-támogatással. Mindkét rendszerhez az Enlite szenzor használata szükséges.

A Guardian Connect rendszer

Az önálló cukormonitorozó rendszer az inzulintollal, pennel kezelt betegek számára nyújt hatékony segítséget cukorszintjük alakulásának folyamatos ellenőrzésében.

A tb-támogatott önálló cukormonitorozó rendszer működése

file

A Guardian Connect rendszer szenzora folyamatosan, napi 24 órában méri a szöveti cukorszintet. A rendszer Bluetooth-kapcsolaton keresztül a kisméretű távadó segítségével kommunikál, amely ötpercenként küldi az aktuális cukorértéket a telefonra, így az egyszerűen és diszkréten ellenőrizhető. Beállíthatók olyan értesítések, amelyek a túl gyorsan emelkedő vagy csökkenő cukorszintre figyelmeztetnek, illetve ez az egyetlen rendszer, ami képes akár 60 percet megelőzően előrejelző riasztást küldeni egy esetlegesen bekövetkező magas vagy alacsony cukorszintről. Ezen kívül az összes adat automatikusan feltölthető a felhőalapú CareLink szoftverre, hogy valós időben megoszthatóak legyenek a cukorértékek a családtagokkal és/vagy a kezelőorvosával, gondozójával, így ők távolról is figyelhetik az aktuális cukorgörbét számítógépen vagy mobilkészüléken. A rendszer alkalmas arra is, hogy a cukorszint változásáról, illetve egyéb fontos információról szöveges üzenetben (SMS) értesítést küldjön azoknak, akikkel szeretné megosztani ezeket az információkat.

Mint ilyen rendszer, alapvetően alkalmas a cukorbetegség kezelésének finomhangolására, segítséget ad a cukorszint céltartományban tartásához.

Fontos információ a COVID-19 kapcsán!

Az inzulinpumpa- és a CGM-centrumok jelentős része a jelen helyzetben nem tud személyesen beteget fogadni, így ezek az intézmények a szenzoros cukormonitorozás megkezdéséhez szükséges oktatást online tréning (távoktatás) formájában biztosítják. A centrum jelenlegi működéséről és az oktatási lehetőségekről minden esetben a kezelőorvos tud részletesebb tájékoztatást nyújtani.

Amennyiben egy beteg most szeretné elkezdeni a folyamatos cukormonitorozást, akkor a kezelőorvossal folytatott online egyeztetést követően juthat hozzá a szenzoros technológiához.

A Guardian Connect rendszer előnyei

 • Biztonságérzetet ad a pácienseknek
 • Alacsony/magas értékek esetén előrejelző riasztások
 • Hatékonyabb önellenőrzés és glikémiás kontroll
 • 2 kalibráció naponta (kevesebb ujjbegyes cukormérés szükséges)
 • Napi 288 szöveti cukorérték, folyamatos monitorozási lehetőség
 • Távmonitorozási lehetőség

Az inzulinpumpához kapcsolódó integrált szenzoros cukormonitorozó rendszer

A MiniMed™ 640G rendszerben alkalmazott innovatív technológia lényege, hogy az egészséges hasnyálmirigy működését legjobban leutánozva lássa el bázisinzulinnal a szervezetet, és lehetővé tegye a vércukorszint minél pontosabb szabályozását.

Ha pumpát használó beteg a folyamatos cukormonitorozás funkciót használja, akkor glükózszintjét napi 24 órában láthatja. A pumpa Guardian™ 2 Link távadóval és Enlite™ glükózszenzorral használva vezeték nélküli adatátvitellel továbbítja az adatokat a MiniMed® 640G pumpára. A mért értékek 5 percenként frissülnek, és színesen jelennek meg a képernyőn. A rendszeres frissítések világos képet adhatnak a cukorszint változásairól, és a beteg kevésbé függ az ujjbegyes vércukorméréstől.

Támogatott szenzor/távadó annak rendelhető, aki „támogatással rendelt inzulinpumpával rendelkezik”, vagyis az inzulinpumpa próbaideje alatt nem igényelhető, ugyanis beváltott pumpavény szükséges hozzá!

A MM 640G integrált rendszer előnyei

 • Nagyfokú hipoglikémia elleni védelem a SmartGuard funkció segítségével
 • Segít kizárni a hipoglikémiás „ellencsapás” hatást
 • Hatékony védelmet nyújt az alacsony értékekkel szemben
 • Kevesebb ujjbegyes vércukormérés/szúrás a többszöri injekciózással szemben
 • Személyre szabott kényelem a cukorbetegséggel járó napi feladatok végrehajtásában
 • Zavartalan éjszakai pihenést tesz lehetővé a felnőtt betegek és az egyes típusú diabéteszes gyerekek, valamint szüleik számára

További információval sorozatunk következő részében jelentkezünk!

A MiniMed 640G integrált rendszerrel kapcsolatos további információk az interneten: medtronic-diabetes.hu/minimed-rendszer-minimed-640g-rendszer

A Guardian Connect rendszerrel kapcsolatos további információk az interneten: guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/tamogatas

A Guardian Connecttel kompatibilis mobilkészülékek listája online elérhető a guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/tamogatas weboldalon.

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!