Henn Dóra receptjei
Köleskoch
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
266 kcal | 7 g | 15 g | 28 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 600 ml tej
- 300 g hántolt bioköles
- 200 ml víz
- 150 g xilit
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 150 g Rama margarin
- 4 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja
- fél db vaníliarúd
- a sütőtál kenéséhez kevés zsír vagy margarin
- zsemlemorzsa
A kölest megmossuk, a tejjel és vízzel lassú tűzön megfőzzük, majd langyosra hűtjük. A tojások sárgáját a xilittel, vaníliás cukorral, margarinnal, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A langyosra hűlt kölesmasszában elkeverjük a sütőport, a tojássárgájával összekevert hozzávalókat, majd a végén a tojáshabot. A zsiradékkal kikent sütőtálba vékonyan egyenletesen elszórjuk a zsemlemorzsát, majd beleöntjük a kölesmasszát (39×29 cm-es tepsiben ideális nagyságú szeletek lesznek). 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel sütjük, amíg a teteje világosbarnára nem sül.