Szerző: Katona József Feltöltés dátuma: 2020.04.21.

Most jön a java!

Bár eléggé kegyes volt hozzánk a tél, mégis várjuk a tavaszt, az újrakezdés és az új célok évszakát. Nem érdemes halogatni, hiszen hamarosan itt a nyár is, azokkal a hőhullámokkal, amelyek napokra, hetekre beszorítják az embert a zárt terekbe. Érdemes kihasználni a tavaszi hónapokat a természet visszafoglalására.

Illusztráció

A legkönnyebb azoknak a helyzete, akik a saját kertjüket művelhetik. Ez a minőségi táplálkozásban is segíthet, de értelmes mozgásnak mindenképpen jó. Sőt, egy tudatosan épített, alakított árnyas lakókert a durva nyári hőségek elviselését is könnyebbé teheti. Egy „darabka zöld” akkor is sok örömet adhat, ha helybeliek egy csoportja műveli együtt. A már működő közösségi kertekről a kozossegikertek.hu weboldalon talál listát. Ha nincs olyan társaság, amelyhez szívesen csatlakozna, akkor egy újabb alapításához is van útmutató az oldalon. Ezek a hetek még alkalmasak a tervezésre, szervezésre, partnerkeresésre.

Aki már tavaly is rendszeresen biciklizett, kirándult vagy futott, az idő enyhültével visszatérhet korábbi ritmusához. A tavaszi napsütés kiváló erőforrás azoknak is, akik csak most próbálkoznak azzal, hogy „kicsit többet” mozogjanak. Ilyenkor egyszerűen jó kint lenni. Így könnyebben telik el az első egy-két hét, ami után már érezhetőek az első eredmények: kicsit jobban megy a mozgás, picit többet bír az ember.

Aki ezen a szakaszon túljutott, az már társaságot s különféle rendezvényeket is könnyebben talál a közös mozgáshoz. A Magyar Szabadidősport Szövetség honlapja (masport.hu) az egyik olyan hely, ahol válogathatnak az alkalmak között: kínálnak teljesítménytúrát, kutyás futást, közösségi Bartendaz-edzést, biciklitúrát, fitnesznapot.

Akinek ez egyelőre (vagy már) túl nagy próbatétel, annak még mindig ott a gyaloglás. Abból már egy pici is számít, de minél több, annál hasznosabb. Különösen jótékony az egész testet jobban átmozgató skandináv formája, a nordic walking. Nemcsak hogy több kalóriát éget el, mint a hasonló tempójú séta, hanem sokkal jobban kíméli is a térd és a csípő ízületeit. Ezek miatt is tartják a diabéteszesek, illetve az idősebbek számára ajánlható egyik legalkalmasabb mozgásformának.

Aki a gyorsabb tempót is bírja, számtalan programot találhat magának a Futócentrum honlapján (futocentrum.hu). Nem kell maratonistának lenni, hogy a versenyzés örömét átélhessük, a rendezvények nagy részén 2-3-5 kilométeres futamokat is meghirdetnek.

Másoknak is örömet okozhat az, aki a mozgást a jótékonysággal kombinálja. Erre kínál lehetőséget a jótékonysági futás, amikor is egy verseny vállalásával valaki egy jó ügy nagykövetévé válik. Az ő erőfeszítése és az azt kísérő kisebb-nagyobb hírverés ösztönzést adhat másoknak, hogy anyagilag is támogassák a futó által fontosnak tartott célt. E gyűjtések szervezőit a jougyekert.hu honlap segíti, ahol a kezdőket be is vezetik az itthon egyelőre újnak számító jótékonysági technika tudományába.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.
BGM/SP/1/1/PRART/C/2020/01v.

Katona József

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!