Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.04.20.

Gyógyszerárak a világban

Olvasóink jól tudják, hogy milyen drága dolog betérni egy patikába. Az idősek közül sokan, túlzottan sokan hagyják ott nyugdíjuk jelentős részét. Pedig mi legtöbbször nem is a teljes árat fizetjük, hiszen az állam sok gyógyszert támogat. Nézzük, mi a helyzet a nagyvilágban!

Illusztráció

Ugyanannak a gyártónak ugyanaz a készítménye világszerte különböző áron kapható. Az árkülönbség oka lehet többek között az adó mértéke, a szállítási költség, a vásárlóerő, illetve az egyes országok állampolgárainak eltérő jövedelme. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban rávilágít, hogy milyen extrém mértékű a különbség egy adott gyártó adott termékének euró-alapú árai között a világ 50 országában.

A Medbelle sajtóközleménye angolul olvasható: medbelle.com/medicine-price-index-usa

A Medbelle digitális egészségi szolgáltató vállalat végzett egy olyan kutatást, amely a világ legjobban működő egészségügyi rendszereiben vizsgálta a páciensek szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Nemrégiben pedig a hozzáférés legszembetűnőbb korlátját, a gyógyszerköltséget elemezték. Készítettek egy összehasonlító táblázatot, amely tartalmazza 13, az érintettek számára nélkülözhetetlen gyógyszer árát 50 különböző országban.

Azt vették alapul, hogy mennyit kell fizetni a kiválasztott gyógyszer egy adagjáért az adott országban, függetlenül attól, hogy a társadalombiztosítás vagy az egyén saját maga fizet érte.

A grafikonról leolvasható, hogy a gyógyszerköltségek mennyiben térnek el az 50 ország árai alapján számolt középértéktől.

A legdrágább gyógyszer

A grafikonokról leolvashatjuk, hogy az összes vizsgált ország középértékéhez képest az USA-ban a legmagasabb a gyógyszerek ára, ezt követi Németország és az Egyesült Arab Emírségek. A legkevesebbet Thaiföldön, Kenyában és Malajziában kell fizetni a vizsgált gyógyszerekért.

A legdrágább a vérnyomáscsökkentő lisinopril, amely az USA-ban 2682,56-szor többe kerül, mint a középérték ár.

Mi a helyzet az inzulinnal?

Minket a gyógyszerek közül leginkább a glargin inzulin érdekel, amelyről kiderült például, hogy az USA-ban 5,5-ször drágább a vizsgált országok középértékéhez képest. Ennél is izgalmasabb, hogy az inzulin 43 másik országban drágább, mint hazánkban. Mondhatnánk, hogy nem állunk rosszul világviszonylatban; a középértékhez képest 24,73 százalékkal olcsóbb nálunk ez a létfontosságú gyógyszer.

Arra azonban nem kapunk választ ezekből az adatokból, hogy az átlagkeresetet alapul véve hány órát kell dolgozni egy adag inzulinért az USA-ban, illetve Magyarországon. Azt is kiolvashatjuk a mellékelt táblázatból, hogy az inzulin Magyarországnál is alacsonyabb áron hozzáférhető Angliában, Oroszországban, Kolumbiában, Lengyelországban, Törökországban és Egyiptomban.

file
A 10 ország, ahol a legdrágább, illetve legolcsóbb a glargin inzulin (százalékos eltérés a középérték ártól)

A cikk az MB Global Health Ltd. (Medbelle) kutatásának sajtóközleménye alapján készült.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!