Feltöltés dátuma: 2020.04.20.

Fotózás a gyermekdiabétesz napján

2020. január 11-én, a gyermekdiabétesz napját Nyíregyházán is emlékezetessé tette a helyi cukorbeteg gyerekeknek a Nyír-Diabet Egyesület egy nem mindennapi fotózással.

Illusztráció

1922. január 11-én egy 14 éves, cukorbeteg fiú a világon először kapott életmentő inzulininjekciót. Az 1-es típusú cukorbetegek számára a túlélést az azonnali inzulinpótlás biztosítja, egész életüket végigkíséri a folyamatos egyensúlyozás a vércukorszintükkel, a rendszeres vércukormérés, szénhidrátszámolás, mozgás és a megfelelő mennyiségű inzulin adagolása.

file

A világnapi fotózáson 20 diabéteszes gyermek és szüleik vettek részt. A fényképezés és a képek kidolgozása a Nagy Mariann Wallart Fotóstúdió felajánlásából történt. Előre berendezett fotóstúdióban a gyerekekről egyéni és csoportos fényképek készültek.

file

Az első fotócsoportban arra került a hangsúly, hogy a cukorbeteg gyerekek is ugyanolyanok, mint egészséges társaik. Kívülről nem észrevehető egy emberről, hogy diabéteszes. A második csoportba tartozó fotókon a gyerekek megmutatták, milyen eszközök segítik az életüket a cukorbetegség kezelésében. Ezeken a fotókon nagy hangsúlyt kaptak a vércukormérők és az inzulinadagolók.

A gyermekek kezelésében elengedhetetlen a szakmai háttér, ezért a képekről nem maradhatott le dr. Kántor Irén diabetológus, Bilkiné Hudák Olga szakasszisztens, valamint az egyesület önkéntesei.

Balogh Zsuzsa

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!