Feltöltés dátuma: 2020.04.20.

Szarvasmarhatápszer – a diabétesz „gyógyítására”

Figyelem! Csalás!

Az ATV Heti Napló műsorának vezetője, az ismert televíziós személyiség, Sváby András a közelmúltban azzal szembesült, hogy csalók élnek vissza a nevével, rá hivatkozva hirdetnek csodaszert diabéteszeseknek. A több internetes cím alatt megtalálható, oknyomozó riport formájába burkolt gyógyszerreklám egy engedély nélküli szer megvásárlásával kínál gyors és végleges gyógyulást a cukorbetegeknek. Sváby Andrást felbőszítette a csalás, és harcba szállt.

Illusztráció

– Mikor, hogyan szembesült azzal, hogy az ön nevével hirdetnek egy „gyógyszert”?

– Gyakorlatilag egyik percről a másikra valamennyi internetes postafiókomat elárasztották a levelek, amelyekben a betegek segítséget kértek az eligazodásban. Ez az első hirdetés kibocsátásának első napján történt. Először azt se tudtam, mi ez az egész, utána a linkekből értesültem arról, hogy visszaélnek a nevemmel, az arcmásommal, és talán ami a legjobban zavar, a hitelességemmel. Csak kapkodtam a fejem, sose gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet velem.

A legdühítőbb számomra, hogy nehéz élethelyzetben lévő, beteg embereket vernek át. Aki beteg az hiszékeny. Hiszékennyé válik iskolai végzettségre, korra, nemre tekintet nélkül. Aki volt már beteg, ismeri ezt az érzést: minden szalmaszálba belekapaszkodunk, hinni akarunk mindenben, sokszor abban is, amiről a lelkünk mélyén tudjuk, hogy nem lehet igaz. Ez normális ilyenkor és érthető. De aki ezt kihasználja és átveri a beteg embereket, az az én szememben alávaló féreg. Elnézést, de nem tudok tapintatosabban fogalmazni. Nem is akarok.

Amúgy én a cikkben leírtakkal szemben, nem vagyok cukorbeteg, de azonosulok a problémáikkal, az átverés óta sorstársaimnak tartom a cukorbetegeket.

Sváby András a témában készített riportja megtekinthető YouTube-on: youtu.be/NA4MiLyBWVE

– Beszélt károsultakkal?

– Persze, sok emberrel beszéltem. Általában vigasztaltam őket, hogy ne kárhoztassák magukat. Rengetegen magukat hibáztatták, hogyan lehetett hinni a nyilvánvaló átverős hirdetésnek. Én is bedőltem volna ennek az átverésnek. Ez ugyanis egy profi átverés, és komolyan gondolom, hogy szervezett bűnbanda van mögötte. Nem tudom megbecsülni, mennyi pénzt kereshettek beteg emberek átverésével, de biztos, hogy százmilliókat. Vagy lehet, hogy milliárdos a nagyságrend.

– Mi ez a szer?

– Örüljünk annak, hogy nem mérgező. A kapszulában porított takarmány van, úgy tudom, szarvasmarhatápszer. Hallatlan! Aki emiatt leáll az orvos által felírt gyógyszerekről, annak tulajdonképpen mérgező.

– Azt mondta, „beleáll” a témába…

– Ügyvédet és magánnyomozót fogadtam. Rendőrségi feljelentést tettem, és az átvert embereket is próbáljuk képviselni. Nem könnyű, mert sokan annyira restellik, hogy rászedték őket, hogy inkább nem jelentkeznek. Elkönyvelik veszteségnek. Amúgy azóta Vujity Tvrtko és Friderikusz Sándor kollégáim nevét és arcmását is használják a hirdetésekben. Elképesztő, nem?

– A saját nevének lejáratása miatt mérges jobban, vagy a betegek megkárosítása miatt?

– Ebben a történetben minden felháborít, nem tudom rangsorolni mi jobban, mi kevésbé. Az is zavar, hogy hiteles orvosok nevét és munkahelyét is belekeverték az átverésbe. Mennyire gátlástalan bűnözők ezek, nem fér a fejembe ez az egész ügy!

– Rendőrségi feljelentést tett: a rendőrség hogyan viszonyul e témához? Komolynak ítélik?

– A rendőrség szerintem picit lenézi ezt az ügyet. Foglalkoznak vele, de nem érzik és látják át, hogy itt mennyi pénzről van szó, és milyen szervezett társaság van mögötte. Voltam egy közel négyórás tanúkihallgatáson, de nem vagyok elégedett. Elindulhattak volna forró nyomon, de úgy látom, nem veszik teljesen komolyan. Ez bánt.

– Van esély arra, hogy a károsultak visszakapják a semmiért kiadott pénzüket?

– Az ügyvédem, dr. Horváth Lóránt és én nagyon eltökéltek vagyunk. Remélem, a rendőrség is összekapja magát. Nagyon várom a fejleményeket.

– Mit tervez: hogyan tovább?

– Mint jeleztem, magánnyomozót is fogadtam, és hamarosan a Heti Naplóban az ATV-n folytatom a történetet. Vannak érdekes fejlemények, mint minden bűnöző, ők is követtek el hibákat. Ezeket szeretném hamarosan bemutatni. Nem nyugszom, és nem engedem el a történetet.

– A cukorbetegek közössége, illetve a Diabetes magazin tud önnek segíteni?

– Igen, minden fórumukon továbbra is hirdessék, hogy aki gyors gyógyulást ígér, az szinte biztos, hogy szélhámos. Ne dőljenek be az emberek a csalóknak! Közösen szerintem erősek vagyunk. Hamarosan jelentkezem az újabb fejleményekkel. Köszönöm, hogy foglalkoznak ezzel!

DT

Megjelent a diabetes2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!