Feltöltés dátuma: 2020.04.21.

Évkezdés a Szurikátáknál

Aktívan kezdődött és eseménydúsnak ígérkezik az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket és családjukat hatodik éve támogató Szurikáta Alapítvány 2020-as éve.

Illusztráció.

Mindent a glükózszenzorról

A 2020-as évet egy edukációs nappal indította az alapítvány annak apropóján, hogy a diabétesz világnapján bejelentett hatpontos intézkedéscsomag részeként január elsejétől a folyamatos glükózszenzorok és távadójuk bekerültek a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatási körébe.

Illusztráció.

A januárban megrendezett Szenzor Edukációs Napot Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyitotta meg, és több mint 300 érdeklődő hallgatta végig az előadásokat a szenzorok igénylési módjáról, feltételeiről, a szenzorok működéséről, valamint szakszerű használatáról.

Pedagógusképzés a diabéteszről

Februárban az alapítvány megtartotta az idei négy közül az első diabTanodáját. Az „iskolapadba” visszaülő pedagógusok kérdésekkel, problémafelvetésekkel vettek részt aktívan a foglalkozáson, melyet dr. Tóth-Heyn Péter gyermekdiabetológus, a Gyermekklinika igazgatóhelyettese, Horváth Csilla Lujza dietetikus, Zeher Zsuzsanna diabétesz szakápoló, főnővér és Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője tartott.

„Negyedik pillér” – pszichés támogatás

A Szurikáta Alapítvány egyik fontos tevékenységi köre a diabétesszel élő gyermekek családjainak lelki támogatása a diagnózis első kritikus napjaitól az óvoda- és iskolakezdés akadályain át egészen a kamasz- és a fiatal felnőttkor nehézségeiig. Utóbbi korcsoport problémáit vette górcső alá a harmadik Szurikáta Diab-Pszicho konferencia, február végén.

A rendezvény témái a teljesség igénye nélkül: a diagnózist követő krízis, kamasszal az élet, generációs összefeszülések, útkeresés egymáshoz, párkapcsolati konfliktusok, válás diabéteszes gyerekkel.

Ajándék könyv a frissen diagnosztizált gyerekeknek

Illusztráció.

A 2019. október 5. és 2020. október 5. között frissen diagnosztizált gyerekek ajándékba kapják a Szurikáta Alapítványtól Deliága Éva és Lovász Hajnalka Újratervezés – megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek c. kiadványát. (A könyvet e-mailben lehet igényelni: szurikataUjratervezes@gmail.com)

Önzetlen Szurikáták

A Szurikáta Alapítványhoz az indulás óta közel ötven önkéntes társult, köztük a diabetológiai ellátásban dolgozó orvosok és nővérek, orvostan- és dietetikus hallgatók, valamint érintett szülők, akik egy-egy feladatkörben vállalnak szerepet. Tavaly futónagykövetek is csatlakoztak, akik a Szurikáta színeiben indulva, céljaiért adományokat gyűjtve versenyeznek.

Tóbiás Lilla

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!