Szerző: Dr. Rakk Erika Feltöltés dátuma: 2020.04.21.

Az okos Bátor kutya

A Diabetes születésnapján, tavaly tavasszal, amikor játékos vetélkedőn vettek részt diabetológus orvosaink, egyik feladatként vicces esetet kellett elmesélniük. Rakk Erika veszprémi doktornő – lapunk orvos lektora – az alábbi történetet osztotta meg a jelenlévőkkel.

Illusztráció

Évek óta gondozok egy, most már 38 éves fiatalembert, aki értelmileg fogyatékos, Down-szindrómás és 15 éve 1-es típusú diabéteszes. Kicsi kora óta a nagymamája neveli, aki már 85 éves. Ő kíséri az általában félévente esedékes kontrollokra is, és elmondja, mi történt az elmúlt időszakban. A nagymamát dicséri, hogy a HbA1c-értékek 7–7,5 között vannak. Három vagy négy éve mesélte nekem lelkesen a nagymama ezt az esetet.

Egyik éjjel Bátor nevű kutyájuk (labrador és vizsla keverék) annyira, de annyira ugatott, hogy felébredt rá a nagymama. Nem tudta elképzelni, mi történhetett, mert úgy vonyított az állat, olyan elkeseredetten, hogy be kellett engedni a lakásba. Ahogy bejött, odavezette a nagymamát az unokához, aki verejtékezett, nem lehetett felébreszteni, épp eszméletvesztéssel járó hipoglikémiája zajlott.

Ezt érezte meg a kutya. Szinte hihetetlen! Nem is voltak egy térben! Ki kellett hívni a mentőket, akik lefolyatták a glükózinfúziót, amire az unoka jól lett, nem került kórházba. Azóta a kutya bent alszik a házban, és már többször jelezte, ha Jocikának alacsony volt a vércukra!

Ezután az eset után körülbelül egy évvel olvastam a Medscape nevű angol nyelvű orvosi portálon, hogy összehasonlították, a diabéteszesekre vigyázó kutya, vagy a bőr alatti zsírszövetben elhelyezett folyamatos szöveti cukormérő, az úgynevezett CGMS jelzi-e előbb, hogy a betegnek hipoglikémiája lesz. Milyen érdekes: csak kevéssel „győzött” a műszer a kutyával szemben!

szerzo

Dr. Rakk Erika

Belgyógyász-diabetológus szakorvos. 1995 óta dolgozik a Veszprém Megyei Kórház belgyógyászati és diabetológiai szakrendelésén. Érdeklődési területe a diabétesz és társuló betegségei: az elhízás, a hipertónia és a lipidanyagcsere-zavarok kezelése, valamint a páciensoktatás és a diabétesz megelőzése. 1998 óta orvos tanácsadója a Veszprémi Diabétesz Klubnak, valamint a Magyar Diabetes Társaságot képviseli az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Edukációs Munkacsoportjában.

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!