Feltöltés dátuma: 2020.04.20.

A szenzoros cukormonitorozás támogatásának új rendszere – I.

Az év első napján életbe lépett, a támogatásokat érintő változások kapcsán szerkesztőségünk számos kérdést kapott. Az alapvető tudnivalókat az alábbiakban összefoglaljuk.

Illusztráció

Mire terjed ki a támogatás?

1-es típusú diabéteszes gyerekeknek (18 év alattiak vagy nappali tagozaton középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytatók a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb 24 éves korig) 98 százalékos, felnőtteknek 80 százalékos támogatással rendelhető

 • inzulinpumpa,
 • szerelék,
 • szenzor,
 • távadó.

Milyen feltételei vannak a támogatott szenzor használatának?

A nemzeti erőforrás miniszter 32/2019 (XII. 17.) EMMI-rendelete alapján távadó és szenzor csak 4 hetes próbakezelési időszak után rendelhető társadalombiztosítási támogatással. A próbaidőre az eszközöket a forgalmazó cég biztosítja térítésmentesen. Amennyiben ön és kezelőorvosa a 4 hetes próbaidő leteltét követően úgy dönt, hogy a továbbiakban is ezt a kezelési módot folytatja, úgy társadalombiztosítási támogatást a rendeletben meghatározott intézményben dolgozó szakorvos által kiállított érvényes vénnyel vehet igénybe. A kihordási idő letelte után újabb eszköz csak vény ellenében adható ki. A vények a forgalmazó cégnél válthatók be.

Tehát a felírást meg kell, hogy előzze a négyhetes próbaidő annak, aki még nem használt szenzort (csak a támogatásba befogadott szenzor számít, más típusú szenzor nem). Azonnal hozzájuthat orvosi felírásra az az 1-es típusú diabéteszes, aki az elmúlt egy évben dokumentáltan elhasznált legalább 4 támogatásba befogadott szenzort.

Mi az a folyamatos cukormonitorozó rendszer (CGM)?

A folyamatos glükózmonitorozó rendszer három összetevőből áll:

 • egy bőr alá behelyezett hajszálvékony szenzorból (érzékelő),
 • a szenzorhoz csatlakoztatott kisméretű távadóból (körülbelül akkora, mint egy 200 forintos érme),
 • egy okostelefonra letöltött alkalmazásból.

Mely szenzorokra, távadókra vonatkozik a támogatás?

Jelenleg csak a Guardian Connect (önálló) és G2 Link (inzulinpumpához kapcsolódó) távadóra, valamint az Enlite szenzorra vonatkozik a támogatás.

Hogyan lehet hozzájutni?

 1. A diabéteszes egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt bármi mást tenne!
 2. A szakorvosi konzultációt követően, indikáció fennállása esetén döntés a startról. Az oktatás körülményeinek és a start időpontjának egyeztetése.
 3. A szakorvos, szakasszisztens kérésére a Medtronic képviselője megrendeli a szenzor startcsomagot a 4 hetes próbaidőre.
 4. A Medtronic ügyfélszolgálata összeállítja és kiadja a startcsomagot.
 5. A szenzor startcsomag eljuttatása az intézménybe a Medtronic képviselője vagy GLS futárszolgálat útján.
 6. Szenzorstart, oktatás, dokumentációs anyagok kitöltése a pácienssel.
 7. 4 hetes térítésmentes próbaidőszak, ennek lejárta után a szenzor- és a távadóvény felírása és beváltása, a hivatalos kezelés indulása, kihordási idő kezdete.

Medtronic diabétesz vonal: +36 (1) 889-0688

A hívás nem emelt díjas, helyi hívásnak számít és külföldről is elérhető munkanapokon 7 és 20 óra között.

Online ügyfélszolgálat: diab@medtronic.com

Támogatott, pumpához kapcsolódó távadó annak rendelhető, aki „támogatással rendelt inzulinpumpával rendelkezik”, vagyis az inzulinpumpa próbaideje alatt nem! Beváltott pumpavény kell hozzá!

Az átfutási idő az orvos által felírt recept beérkezését követően a jelenlegi tapasztalatok alapján akár 1,5–2 hónap is lehet, a januártól extrém módon megnövekedett igények és a gyártási kapacitások korlátai miatt.

Hogyan működik a Guardian Connect rendszer?

A rendszer szenzora folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. A kisméretű távadó segítségével Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál, ötpercenként küldi az aktuális cukorértéket a kompatibilis Android vagy iOS rendszerű telefonra (a készülékek listája a Medtronic weboldalán elérhető), így az egyszerűen és diszkréten ellenőrizhető.

Beállíthatóak olyan értesítések, amelyek a túl gyorsan emelkedő vagy csökkenő cukorszintre figyelmeztetnek, illetve ez az egyetlen rendszer, amely képes 60 percet megelőzően előrejelző riasztást küldeni egy esetlegesen bekövetkező magas vagy alacsony cukorszintről.

Az összes adat automatikusan feltölthető a felhőalapú CareLink szoftverre, hogy valós időben megoszthassa cukorértékeit családtagjaival vagy kezelőorvosával, gondozójával, így ők távolról figyelhetik az aktuális cukorgörbét számítógépen vagy okostelefonon. A rendszer alkalmas arra is, hogy a cukorszint változásáról, illetve egyéb fontos információról szöveges üzenetben (SMS) értesítést küldjön azoknak, akikkel szeretné megosztani ezeket.

Mennyibe kerül a szenzor és a távadó?

Guardian Connect távadó Enlite szenzor
Kihordási idő 24 hónap 3 hónap
Kihordási időre felírható maximális mennyiség 1 darab 12 darab
Társadalombiztosítási támogatás nettó összege felnőtteknek 120 000 Ft/db 7360 Ft/db
Beteg részéről fizetendő összeg (önrész) felnőtteknek 38 100 Ft/db 2337 Ft/db
Társadalombiztosítási támogatás nettó összege gyermekeknek* 147 000 Ft/db 9016 Ft/db
Beteg részéről fizetendő összeg (önrész) gyermekeknek* 3810 Ft/db 234 Ft/db

* Gyermeknek minősül a 18 év alatti, illetve a nappali tagozaton középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytató beteg a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb 24 éves korig.

A Guardian Connecttel kompatibilis mobilkészülékek listája online elérhető a guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/tamogatas weboldalon.

Megjelent a diabetes2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!