Receptsarok – Oroszországból
Sajtos, káposztás, krumplis pirog
4 darab (1 adag) tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
367 kcal | 11 g | 14 g | 48 g |
Hozzávalók 48 darabhoz:
A tésztához:
- 640 g liszt
- 80 ml extraszűz olívaolaj
- 2 db tojás
- 250–300 ml víz
- 2 tk. só
A töltelékhez:
- 450 g burgonya
- 5 ek. extraszűz olívaolaj
- 150 g vöröshagyma
- 115 g félzsíros tehéntúró
- 280 g savanyú káposzta
- 50 g cheddar sajt
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. frissen őrölt bors
- 5 ek. víz
- aprított petrezselyem a tálaláshoz
Egy tálban elkeverjük a lisztet és 2 teáskanál sót. Egy kis tálban elkeverjük az olívaolajat és a tojásokat, majd hozzáadjuk a másik tálban lévő liszthez, öntünk hozzá kb. 250 ml langyos vizet is, elkeverjük, majd evőkanalanként adjunk még hozzá vizet addig, amíg puha, kissé ragadós tésztát kapunk. Gyúrjuk át néhányszor a tálban. Formázzunk három korongot a tésztából, csomagoljuk egyenként frissen tartó fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára pihenni. A krumplit tegyük fel egy lábosban, főzzük addig, amíg megpuhul. Közben a vöröshagymát vágjuk apró kockákra. 7,5 ml olívaolajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és pirítsuk rajta aranybarnára a hagymát. A puhára főtt krumplit meghámozzuk, összetörjük. Hozzáadjuk a túrót, a megpirított hagymát, a savanyú káposztát, a lereszelt cheddar sajtot, sóval és borssal fűszerezzük. Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Egy tepsiben oszlassunk el olajat olajspray-vel, két másik tepsit szórjunk meg alaposan liszttel. Az egyik tésztakorongot nyújtsuk ki az alaposan belisztezett nyújtódeszkán kb. 20-25 cm átmérőjűre, 2-3 mm vastagságúra. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pirogokat. Egy csapott evőkanál tölteléket tegyünk a pirogok közepére, hajtsuk rá a tésztát, majd nyomkodjuk össze a töltelék körül. Villával is nyomkodjuk meg, hogy biztosan ne nyíljanak szét. Tegyük a lisztezett tepsire a pirogokat. A kiszúrás után maradt tésztát gyúrjuk össze újból, szaggassunk ki belőle pirogokat. A másik két tésztakoronggal is ezt ismételjük meg. 5 adagban tegyük a forrásban lévő vízbe a pirogokat, addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Villával vegyük ki a pirogokat, csepegtessük le róluk a vizet, tegyük őket az olajozott tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 95 fokra. Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk fel 1-1 evőkanál olajat és vizet. Egyszerre 8-10 pirogot süssünk benne, amíg barnára sülnek, kb. 6-10 perc alatt. Tegyük őket a tepsibe és a sütőben tartsuk melegen.
További orosz receptek: