Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Receptsarok – Oroszországból

Sajtos, káposztás, krumplis pirog

4 darab (1 adag) tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
367 kcal 11 g 14 g 48 g

Hozzávalók 48 darabhoz:

A tésztához:

  • 640 g liszt
  • 80 ml ext­raszűz olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 250–300 ml víz
  • 2 tk. só

A töltelékhez:

  • 450 g burgonya
  • 5 ek. extraszűz olívaolaj
  • 150 g vöröshagyma
  • 115 g félzsíros tehéntúró
  • 280 g savanyú káposzta
  • 50 g cheddar sajt
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. frissen őrölt bors
  • 5 ek. víz
  • aprított petrezselyem a tálaláshoz

Egy tálban elkeverjük a lisztet és 2 teáskanál sót. Egy kis tálban elkeverjük az olívaolajat és a tojásokat, majd hozzáadjuk a másik tálban lévő liszthez, öntünk hozzá kb. 250 ml langyos vizet is, elkeverjük, majd evőkanalanként adjunk még hozzá vizet addig, amíg puha, kissé ragadós tésztát kapunk. Gyúrjuk át néhányszor a tálban. Formázzunk három korongot a tésztából, csomagoljuk egyenként frissen tartó fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára pihenni. A krumplit tegyük fel egy lábosban, főzzük addig, amíg megpuhul. Közben a vöröshagymát vágjuk apró kockákra. 7,5 ml olívaolajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és pirítsuk rajta aranybarnára a hagymát. A puhára főtt krumplit meghámozzuk, összetörjük. Hozzáadjuk a túrót, a megpirított hagymát, a savanyú káposztát, a lereszelt cheddar sajtot, sóval és borssal fűszerezzük. Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Egy tepsiben oszlassunk el olajat olajspray-vel, két másik tepsit szórjunk meg alaposan liszttel. Az egyik tésztakorongot nyújtsuk ki az alaposan belisztezett nyújtódeszkán kb. 20-25 cm átmérőjűre, 2-3 mm vastagságúra. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pirogokat. Egy csapott evőkanál tölteléket tegyünk a pirogok közepére, hajtsuk rá a tésztát, majd nyomkodjuk össze a töltelék körül. Villával is nyomkodjuk meg, hogy biztosan ne nyíljanak szét. Tegyük a lisztezett tepsire a pirogokat. A kiszúrás után maradt tésztát gyúrjuk össze újból, szaggassunk ki belőle pirogokat. A másik két tésztakoronggal is ezt ismételjük meg. 5 adagban tegyük a forrásban lévő vízbe a pirogokat, addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Villával vegyük ki a pirogokat, csepegtessük le róluk a vizet, tegyük őket az olajozott tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 95 fokra. Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk fel 1-1 evőkanál olajat és vizet. Egyszerre 8-10 pirogot süssünk benne, amíg barnára sülnek, kb. 6-10 perc alatt. Tegyük őket a tepsibe és a sütőben tartsuk melegen.

További orosz receptek:

Megjelent a diabetes2019/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!