Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Oroszország, a legek országa

A világ legnagyobb területű és leghidegebb átlaghőmérsékletű országa, tizenegy időzónát ölel át, természeti környezetét változatosság jellemzi. A világon a legtöbb ásványi anyaggal és energiaforrással rendelkező ország, a legnagyobb olaj- és földgázkitermelő nemzet.

Illusztráció.

A legegészségtelenebb ország?

A Bloomberg üzleti információtechnológiai vállalat idei legegészségesebb nemzeteket felsoroló indexében, ha nem is utolsóként, de az előkelőnek nem mondható 95. helyen szerepel Oroszország. Az összes szomszédos állam megelőzi. (Magyarország sincs az első 10-ben, a 48. helyezést értük el jelenlegi életmódunkkal.)

Az oroszok javára írható, hogy az alkoholizmus az elmúlt években jelentősen csökkent, viszont egyre nagyobb mértékben van jelen a túlsúlyosság és az elhízás. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos, 26 százaléka pedig elhízott. Ez az egyik oka, hogy a cukorbetegek száma növekszik: a legfrissebb adatok szerint a felnőtt lakosság 9,3 százaléka diabéteszes. A fogyasztóvédelem szerint a halálesetek fele az egészségtelen táplálkozás és a helytelen étkezési szokások következménye.

Korábban jelentkezik a diabétesz

A Moscow Times cikke szerint a frissen diagnosztizált betegek 40–50 százalékánál már kialakult valamilyen szövődmény, a diabétesz kezelésére fordított összeg több mint 90 százalékát teszi ki a szövődmények kezelésének költsége.v

A várható élettartam növekedésével a szövődmények kialakulása is egyre nagyobb mértékben fog jelentkezni, különösen igaz ez a városlakókra. Néhány évtizede jellemzően 50 éves kor felett, míg napjainkban már a 30–40 éves korosztálynál emelkedik a diagnózisok száma. Évente több mint 66 000 haláleset hozható összefüggésbe a diabétesszel.

A háború utáni éhezés hatása

Ksenia Selezneva dietetikus és gasztroenterológus szerint az is szerepet játszik a gyakori elhízásban, hogy több generációt azok a szülők és nagyszülők neveltek fel, akik átélték a világháború utáni éhínséget. Az éhezést elszenvedők a gyermekeiket és unokáikat túletették, a gyermekkorban kialakított rossz szokásokon pedig nagyon nehéz változtatni.

Egyetemes egészségbiztosítás

Oroszország alkotmánya garantálja állampolgárai számára az ingyenes és egyetemes egészségügyi ellátást.

Közel tíz éve a cukorbetegek ellátásának javítása érdekében létrehoztak országszerte 1000 oktatóközpontot, 150 diabéteszes láb, 100 szemészeti és 20 dialízisklinikát. Az egészségügy azonban az utóbbi években kevesebb forrást kapott, ezért romlik az ellátás színvonala, nő a várakozási idő, egyre több szolgáltatás válik térítéskötelessé, sok helyen kevés az orvos.

Az inzulinellátás folyamatossága létfontosságú a betegek számára, az ország különböző területein azonban nem egyforma a hozzáférés. Kisebb településeken előfordul, hogy nem kapható az az inzulin, amelyet az orvos javasolt, a beteg be kell, hogy érje olcsóbb változattal.

Diabétesszel élni Oroszországban

A T1 International nonprofit szervezet egyik tagja három moszkvai hölggyel beszélgetett arról, milyen diabétesszel élni. Sajnos egyikük esetében sem volt zökkenőmentes a helyes diagnózis megállapítása, a mindennapokban pedig sok tévhittel találkoznak betegségükkel kapcsolatban. Sokszor kapnak olyan megjegyzéseket, hogy le fogják vágni a lábadat, meg fogsz vakulni, veseelégtelenséged lesz. Sok idős azt gondolja, hogy az inzulin mérgező, ezért nem hajlandóak beadni maguknak.

„Külföldi ügynökök”

A Diabéteszesek Szaratovi Regionális Szervezete a középső-Volga vidéken élők számára 30 éve nyújt segítséget gyakorlati oktatások szervezésével és tanácsadással, amelyeken eddig körülbelül 80 000 diabéteszes vett részt.

A kórházakban is elérhető betegoktatás, de sokszor várni kell, amíg elindulhat egy megfelelő létszámú csoport tanfolyama, illetve a vidéki településeken ilyen lehetőségek nem elérhetők, ezért sok beteg nonprofit szervezetek segítségét veszi igénybe.

A szaratovi szervezet működését nehezíti, hogy a korábbi elnöknek le kellett mondania, mert a munkahelyén ultimátumot kapott, ha folytatja a diabéteszszervezet-beli tevékenységét, felmondanak neki. Korábbi működési helyüket a kórházban megszüntették, másik épületbe költöztek, ahol a működési engedélyt még nem kapták meg.

A kormánypárt egyik helyi diákaktivistája feljelentette a szervezetet az ügyészségen mint „külföldi ügynököt”, arra hivatkozva, hogy külföldről kaptak támogatást, amit nem regisztráltak hivatalosan. Az alaptalan vádakat később a szociális média egyik felületén visszavonta a fiatalember, de a vádeljárás már megkezdődött, ahol azt is bizonyítania kell a szervezet képviselőinek, hogy külföldi gyógyszergyártóknak nem adtak át információt az ország egészségügyi ellátásáról. A másik vádpont szerint kormányellenes politikai tevékenységet folytatnak, mert azt állítják, hogy az inzulinellátás nem folyamatos.

Félő, hogy a büntetés, amit ki fognak szabni, ellehetetleníti a további működésüket. A térségben 3 nonprofit szervezet sajnos már hasonló sorsra jutott a „külföldi ügynök” vád miatt.

Jelentős forrás az egészségügynek

A kormány bejelentette, hogy 26,3 milliárd dollárt fordít az egészségügyre 2024-ig, hogy teljesítse Vlagyimir Putyin elnök ígéretét, amely szerint ciklusa végéig jelentős egészségügyi fejlesztést hajt végre.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!