Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Gödöllő 20

Nincs fontosabb az edukációnál

A Gödöllői Cukorbetegek Egyesülete augusztusban egész napos rendezvénnyel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.

Illusztráció

A klub alapítóin és tagjain kívül a társegyesületek delegáltjai is szép számmal voltak jelen a Gödöllői Városi Múzeumban délelőtt kezdődött programon, ahol szakmai tárlatvezetéssel nézhettük meg a gödöllői művésztelep kiállítását. Rövid séta során megtekintettük Gödöllő központjának nevezetességeit, idegenvezetőnk sok érdekes történettel elevenítette meg a város múltját, jelenét.

Az ünnepi összejövetel helyszíne a Török Ignác Gimnázium feldíszített étterme volt, ahol a főszervező, Fejéregyházi Péterné Zsóka, az egyesület elnöke fogadta, köszöntötte a vendégeket. Egyperces néma csenddel emlékeztünk Koleszárné Beára, az egyesület előző, váratlanul elhunyt elnökére.

Elsőként dr. Gémesi György polgármester méltatta az egyesület munkáját, majd Füzesi Brigitta a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége nevében a diabétesszel élők edukációjának fontosságára hívta fel a figyelmet. Dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója a következő 20 évre további sikeres programokat kívánt az egyesületnek.

Fotó: Tóth Csaba Péter
Fotó: Tóth Csaba Péter

A köszöntőket követően dr. Kiss Éva dia­be­to­ló­gus főorvos emlékezett a kezdetekre: 20 beteggel közösen, Nyári Istvánné Ilona alapító elnök segítségével sikerült a szervezetet létrehozni. Az edukációnak mindig rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak, alapelvük: a jól képzett beteg saját maga orvosa is. Ezért különösen büszkék, hogy a 2002-es országos betegtalálkozó vetélkedőjét megnyerték, s ennek eredményeként 2003-ban ők rendezhették a következő találkozót.

Nyári Istvánné a folyamatos tanulás szükségességére hívta fel a figyelmet: 44 éve cukorbeteg, megtapasztalta, milyen jelentős fejlődés ment végbe a diabétesz terápiájában – ma inzulinpumpát és szenzort használ, az eredményei tökéletesek, a sport, a testmozgás szerves része az életének; Kántor Emilné korábbi elnöknek az egyesület alapításakor 12-es HbA1c-eredménye volt, amely három év elteltével 6,2-re csökkent. Herczeg Jenő verssel köszöntötte az egyesületet, az ünnepi ebédet pedig cukormentes születésnapi torta és jókedvű beszélgetés zárta.

BJ

Megjelent a diabetes2019/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!