Receptsarok – Oroszországból
Hagyományos orosz káposztaleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
195 kcal | 4 g | 7 g | 29 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 2000 ml zöldségalaplé vagy víz
- 400 g burgonya
- 400 g paradicsom
- 200 g vöröshagyma
- 1000 g káposzta
- 200 g sárgarépa
- 200 g tejföl (12%-os)
- 40 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 babérlevél
- egész feketebors
- só
- őrölt bors
- friss kapor
A megtisztított vöröshagymát kockákra vágjuk, a káposztát vékony csíkokra szeljük, a répát megtisztítjuk, durvára reszeljük, a petrezselymet finomra aprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. Egy nagy lábosban a vajon addig pároljuk a hagymát, amíg átlátszó lesz. Hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát, a reszelt répát és az aprított petrezselymet. Néhány percig sűrűn kevergetve sütjük. Beletesszük a babérlevelet és az egész borsszemeket, majd felöntjük az alaplével. Hevítsük forrásig, majd lefedve főzzük tovább kb. 15 percig. Adjuk hozzá a kockákra vágott burgonyát, ismét forraljuk fel, és főzzük tovább. Amikor a burgonya már háromnegyedig megpuhult, adjuk hozzá a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, és főzzük készre. Ízesítsük sóval és további borssal, ha szükséges. Tálalás előtt vegyük ki a babérlevelet és az egész borsokat. A levest előmelegített tányérban tálaljuk egy csipet kaporral és egy kis kanál tejföllel.
További orosz receptek: