Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2019.11.08.

Élménypedagógia és edukáció a MentaBolygón

Alapítványunk 2018. óta szervez napközis tábort Budapesten. 2019. július első két hetében segítettük a dolgozó szülőket azzal, hogy diabéteszes gyermeküket napközben biztonságos környezetben tudhatták, élménytáborban. Ennek lényege, hogy a gyerkőcök szinte észre sem veszik, hogy éppen tanulnak valamit a ­diabéteszükről.

Illusztráció

Jellemző ránk, hogy tematikus heteket szervezünk, táborunk igazi kalandokat kínál. 2019 nyarán holdjárók és űrkalózok népesítették be a MentaBolygót: 1-es típusú diabétesszel élő gyerkőcök és nem diabos testvéreik. (A diabéteszes többségi közösségben velünk vannak a nem diabéteszes tesók is, és a vércukormérést, inzulinadást kivéve mindent pontosan ugyanúgy, ugyanakkor csinálnak, mint a diabosok). A bolygólakók jellemzően 5–10 évesek.

Nagyon tudatos tervezéssel szőjük bele a tábori programba az edukációs részeket, a MentaBolygón aktív tanulási formákat alkalmazunk: az információforrás a részt vevő bolygólakók élményei. Fizikai, kognitív és szociális kihívásokon keresztül, strukturált gyakorlatok segítségével valósul meg az edukáció. E módszerrel nemcsak a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elmélyítése történik meg, de a gyerekek kooperációt, kommunikációt, bizalmat, önbizalmat is tanulnak. Fontos a rugalmasság, hiszen a gyerekek aktuális állapota átírhatja az előre kigondolt programot.

Illusztráció

Az élménypedagógia hangsúlyos eleme a választás lehetőségének alkalmazása: teret kell engednünk a résztvevők saját döntéseinek. A MentaBolygón erre a gyerekek különböző életkora és „diabéteszes státusza” (diabétesszel él vagy sem) okán is szükség van, így több alkalommal választhatnak párhuzamosan futó elfoglaltságok közül.

Az idei bolygólakók számára edukációs társasjátékokkal és csapatfeladatokkal, érdekes előadásokkal (Mentasárkány bábjáték és Molka, az inzulinmolekula kalandjai), valamint pszichológus által vezetett önismereti és kooperációs foglalkozásokkal tűzdeltük a „sima” élményeket. Tábori dalt is írtunk a kalandjainkról, amit a gyerekek közösen adtak elő a szülőknek.

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2019/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!