Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Újratervezés

Sosem szerettem, amikor vezetés közben GPS-t használva a monoton hang megszólalt: újratervezés. Ez többnyire azt jelentette: eltévedtem, nem a megfelelő irányba kanyarodtam, rossz kijáraton hagytam el a körforgalmat, valamit nem vettem észre. Gyakran dohogtam: miért nem teszi a dolgát csendben, és miért nem kalkulál új útvonalat anélkül, hogy felhívná erre – és ezáltal a hibámra – a figyelmemet?!

Illusztráció

10 évvel ezelőtt, amikor a fiam diabéteszét diagnosztizálták, új értelmet nyert ez a kifejezés. Rájöttem, hogy ez egyáltalán nem negatív jelentéstartalmú szó (nekem az volt), hanem éppen ellenkezőleg: lehetőségeket rejt, új irányokat mutat. Az addigi életünket nem akartuk feladni, elveszíteni – ezért hát bevetettük az újratervezést. Módosítottuk néhány szokásunkat, megváltoztattunk néhány dolgot az életünkben – próbáltuk a diabéteszt alakítani az életünkhöz, nem pedig az életünket a diabéteszhez.

Néhány éve, a MentaPRO Alapítvány életre hívása óta plusz jelentéstartalommal gazdagítottuk a szót – már másoknak is segítünk az újratervezésben. Azt gondoljuk, hogy egy támogató közösséggel együtt könnyebb megküzdeni a diagnóziskor átélt traumával – éppen annak okán, mert mi valóban értjük, mi történik, és már van sokféle válaszunk a „hogyan tovább?” kérdésre.

Tehát: mi történik velünk? Valamit másképpen kell csinálnunk ezután, mert belépett az életünkbe egy új „családtag”: a diabétesz. Mit érdemes átgondolnunk ennek kapcsán (azon túl, hogy milyen szabályokat kell betartanunk, mennyi a napi bevihető szénhidrátmennyiségünk stb.)? Például azt, hogy kikre számíthatunk ebben az új élethelyzetben. Elsősorban a családunk, a barátaink juthatnak eszünkbe – de bátran nézzünk körül, és tágítsuk a kört. Keressünk segítő közösségeket, akár a virtuális térben is (bár a személyes kapcsolatok ereje megkérdőjelezhetetlen)! Átgondolhatjuk, mi a célunk, mit szeretnénk megvalósítani (lehet ez egy közeli, de akár távolabbi célkitűzés is) –, és azt hogyan tudjuk elérni a diabéteszt is belekalkulálva. Milyen erőforrásaink vannak, milyen tartalékaink? Milyen képességeink, amiknek eddig talán nem is nagyon voltunk tudatában, ám az új élethelyzet előhívta belőlünk?

Nem kértük, ám kaptunk egy megoldandó feladatot – jól jön ehhez az újratervezés képessége. Használjuk hát!

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!