Receptsarok – Japánból
Tsukune – csirkehúsgolyók
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
213 kcal | 32 g | 2 g | 15 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 db közepes méretű szárított shiitake gomba (20 g)
- 700 g darált csirke- vagy pulykamell
- 50 g teljes kiőrlésű darabos zsemlemorzsa
- 1 tojásfehérje
- 1 szál újhagyma fehér része
- 2 tk. kukoricakeményítő
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. méz
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. frissen őrölt bors
A szószhoz:
- 60 ml rizsbor (mirin) vagy sherry vagy fehérbor
- 60 ml nátriumcsökkentett szójaszósz
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. barna cukor
- 2 tk. frissen reszelt gyömbér
- 1 tk. kukoricakeményítő
- 1 tk. víz
- 18 szál újhagyma
- 1 tk. szezámmagolaj
- 1 tk. pirított szezámmag
Egy edénybe forraljunk annyi vizet, ami ellepi a shiitake gombákat, ha felforrt a víz, vegyük le a tűzről, tegyük bele a gombákat 45 percre ázni. Itassuk le a gombákról a vizet, távolítsuk el a tönköket, a kalapokat vágjuk fel. Az újhagyma fehér részét vágjuk kockákra, tegyük egy nagy tálba. Keverjük bele a gombát, a darált húst, a morzsát, a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt, a mézet, a gyömbért, zúzzuk bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan. Formázzunk 24 db húsgolyót. Tegyük egy tálba, fedjük le, a hűtőben pihentessük legalább 30 percig, legfeljebb 1 napig. Egy nagy serpenyőben keverjük össze a mirint a szójaszósszal, a citromlével, egy teáskanál reszelt gyömbérrel és a barna cukorral, magas hőmérsékleten hevítsük forrásig. Egy kanál kukoricakeményítőt keverjünk össze egy kanál vízzel, vegyük vissza a hőmérsékletet, és keverjük a serpenyő tartalmához. Keverjük meg gyakran, amíg megsűrűsödik, legfeljebb 5 percig. Melegítsük elő a grillt vagy egy grillserpenyőt. Lapos nyársakra húzzunk 4-4 húsgolyót. Vékonyan olajozott felületen süssük ki a húsgolyókat, oldalanként 5-6 percig, amíg megpirul, húzzuk félre és kenjük meg a szójaszósszal, süssük még kb. 2-3 percig, fordítsuk meg, ezt az oldalát is kenjük meg szósszal, és süssük 2-3 percig, majd tegyük félre egy tálra. Az újhagymák végeit vágjuk le, kenjük meg szójaszósszal, és folyton forgatva grillezzük őket 2-3 percig, amíg enyhén ropogósra pirulnak. Tegyünk belőlük a húsgolyók mellé. Tálaláshoz a maradék szószból és szezámolajból hintsünk a húsgolyókra és szórjuk meg szezámmaggal.