Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Receptsarok – Japánból

Tsukune – csirkehúsgolyók

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
213 kcal 32 g 2 g 15 g

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2 db közepes méretű szárított shiitake gomba (20 g)
  • 700 g darált csirke- vagy pulykamell
  • 50 g teljes kiőrlésű darabos zsemlemorzsa
  • 1 tojásfehérje
  • 1 szál újhagyma fehér része
  • 2 tk. kukoricakeményítő
  • 1 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. méz
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. frissen őrölt bors

A szószhoz:

  • 60 ml rizsbor (mirin) vagy sherry vagy fehérbor
  • 60 ml nátriumcsökkentett szójaszósz
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. barna cukor
  • 2 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 tk. kukoricakeményítő
  • 1 tk. víz
  • 18 szál újhagyma
  • 1 tk. szezámmagolaj
  • 1 tk. pirított szezámmag

Egy edénybe forraljunk annyi vizet, ami ellepi a shiitake gombákat, ha felforrt a víz, vegyük le a tűzről, tegyük bele a gombákat 45 percre ázni. Itassuk le a gombákról a vizet, távolítsuk el a tönköket, a kalapokat vágjuk fel. Az újhagyma fehér részét vágjuk kockákra, tegyük egy nagy tálba. Keverjük bele a gombát, a darált húst, a morzsát, a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt, a mézet, a gyömbért, zúzzuk bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan. Formázzunk 24 db húsgolyót. Tegyük egy tálba, fedjük le, a hűtőben pihentessük legalább 30 percig, legfeljebb 1 napig. Egy nagy serpenyőben keverjük össze a mirint a szójaszósszal, a citromlével, egy teáskanál reszelt gyömbérrel és a barna cukorral, magas hőmérsékleten hevítsük forrásig. Egy kanál kukoricakeményítőt keverjünk össze egy kanál vízzel, vegyük vissza a hőmérsékletet, és keverjük a serpenyő tartalmához. Keverjük meg gyakran, amíg megsűrűsödik, legfeljebb 5 percig. Melegítsük elő a grillt vagy egy grillserpenyőt. Lapos nyársakra húzzunk 4-4 húsgolyót. Vékonyan olajozott felületen süssük ki a húsgolyókat, oldalanként 5-6 percig, amíg megpirul, húzzuk félre és kenjük meg a szójaszósszal, süssük még kb. 2-3 percig, fordítsuk meg, ezt az oldalát is kenjük meg szósszal, és süssük 2-3 percig, majd tegyük félre egy tálra. Az újhagymák végeit vágjuk le, kenjük meg szójaszósszal, és folyton forgatva grillezzük őket 2-3 percig, amíg enyhén ropogósra pirulnak. Tegyünk belőlük a húsgolyók mellé. Tálaláshoz a maradék szószból és szezámolajból hintsünk a húsgolyókra és szórjuk meg szezámmaggal.

Megjelent a diabetes2019/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!