Receptsarok – Japánból
Sült tök gyömbéres misomártással
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
110 kcal | 3 g | 3 g | 16 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1500 g főzőtök
- 1/2 tk. narancshéj
- 2 ek. narancslé
- 1 ek. rizsbor vagy sherry vagy fehérbor
- 1 ek. fehér miso vagy szójaszósz
- 1 1/2 tk. friss gyömbér reszelve
- 1/2 tk. só
- 1/4 tk. méz
- 2 ek. repceolaj
- 3 szál újhagyma
- 2 ek. friss koriander
A tököt vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magját. A vágott felével lefelé fordítva tegyük egy tepsire és süssük puhára, vagy mikrohullámú sütőben magas hőmérsékleten egy mikrózható edényben 2 ek. vízzel 10–14 percig főzzük. A narancshéjat és a gyömbért tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a rizsbort, a misót, a narancslevet, a sót és a mézet. Keverjük el alaposan, hagyjuk állni 5 percig, majd forgassuk át az olajjal. Amikor a tök kihűlt, kaparjuk ki a héjából a húst, tegyük a tálba az öntethez. Az újhagymát szeljük vékony karikákra, dobjuk a tökhöz, és keverjük össze. Tálaláshoz díszítsük aprított korianderlevelekkel.