Receptsarok – Japánból
Soba tészta sült padlizsánnal
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
250 kcal | 9 g | 2 g | 49 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g padlizsán
- 2 ek. szezámmag
- 200 g soba tészta vagy durumspagetti
- 2 tk. mogyoró- vagy repceolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk. só
- 4 ek. rizsbor vagy sherry vagy fehérbor
- 2 ek. nátriumcsökkentett szójaszósz
- 2 ek. frissen reszelt gyömbér
- 2 ek. barna cukor
- 1 1/2 tk. fokhagymás chiliszósz
- 150 g reszelt répa
- 15 g friss korianderlevél
- 150 g kígyóuborka
A sütőn kapcsoljuk be a grillfokozatot, melegítsük elő. A padlizsánt vágjuk félbe, héjával felfelé tegyük egy alufóliával bélelt tepsibe. Ha előmelegedett a sütő, a grill fűtőszáltól kb. 10 cm-re tegyük be a padlizsánt, süssük kb. 10-15 percig, amíg a héja megfeketedik, a húsa megpuhul. Tegyük félre hűlni. Közben tegyünk fel enyhén sós vizet a tésztának. A sárgarépát reszeljük le, a koriandert vágjuk apróra, a kígyóuborkát vágjuk kockákra, tegyük félre. Egy kis serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot kb. két percig, majd tegyük félre egy kis tálba. A tésztát főzzük meg a csomagoláson lévő utasítás szerint, szűrjük le, keverjünk hozzá 1 tk. olajat, hogy ne ragadjon össze. Egy edénybe zúzzuk bele a fokhagymát, tegyük bele a sót, rizsbort, a szójaszószt, a maradék 1 tk. olajat, barna cukrot, reszeljünk bele 2 evőkanál gyömbért. Keverjük el alaposan az összetevőket. A kihűlt padlizsánt hámozzuk meg, egy faeszközzel nyomkodjuk össze a húsát. A pürésített padlizsánt keverjük a tésztához, majd keverjük hozzá a reszelt sárgarépát, az aprított korianderlevelet és a pirított szezámmagot. Adjuk hozzá az öntetet, és keverjük el. Tálalás előtt díszítsük kockákra vágott kígyóuborkával.