Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Robban a cukorbomba!

Különleges rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre. Cukorbombát helyeznek a városok egy-egy bevásárlóközpontjába, interaktív, cukorka formájú installációt, amelynek célja, hogy a játékosok tesztelhessék a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket. Áprilisban Debrecenben, májusban Kaposváron robbant a cukorbomba.

Illusztráció
Illusztráció

A ketyegő cukorbomba üzenete: mindenkinek még ma kell tennie azért, hogy megakadályozza annak felrobbanását – azaz megfelelő ismeretekkel rendelkezzen annak érdekében, hogy a helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy akár 2-es típusú diabéteszt.

A játék lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak, akkor megelőzhetik a virtuális cukorbomba felrobbanását.

A helyszíneken ingyenes vércukorszint-mérésre is van lehetőség.

Illusztráció

Hasznos gyakorlati tudás

„Fontosnak tartjuk, hogy a cukorbetegségre játékos formában hívjuk fel a figyelmet, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mintha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. – „Ha pedig a cukorbomba kérdéseire helyesen válaszolnak, azzal nemcsak annak felrobbanását előzhetik meg, de hasznos, gyakorlati tudást is szerezhetnek erről az egyre elterjedtebb betegségről. 2019-ben még számos helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a cukorbombával. A roadshow célja az is, hogy szélesebb körben megismertessük aktívan működő tagszervezeteinket. Aki már érintett, vagy megelőzés céljából szeretne többet tudni a diabéteszről, az nem marad egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel, hiszen a betegszervezetek ebben is tudnak segíteni.”

Minden tizedik ember cukorbeteg lesz

Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz egyre gyakoribb betegség, kevesen tudják azonban, hogy ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla, vagy még nem vettek részt diabéteszszűrésen.

Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20–70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizálják a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.

Kaposvári cukorbomba

Fekete Géza tudósítónk szerint Kaposváron a személyes megszólítás, a tennivalók elmondása ellenére is kevesen éltek az ingyenes lehetőséggel. Ami viszont jó hír: házaspárok vettek részt a játékban, illetve édesanyák gyermeküket is elhozták. Kiugróan magas vércukorértékeket nem mértek a nővérek, pár esetben javasolták, hogy az illető keresse fel háziorvosát. Örömmel tapasztalták azt is, hogy akinél teljesen jó eredményt mértek, szinte mindent tudott a cukorbetegségről.

Tudását mindenki tesztelheti a diabetes.hu/cukorbomba weboldalon.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!