Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Mesterséges intelligenciával a diabéteszesekért

Többéves munka, sikeres versenyszereplések és elszánt fejlesztések után elérhetővé vált a DiabTrend nevű mobilos alkalmazás, amelynek használata mindennapos segítséget jelenthet a cukorbetegek számára.

Illusztráció.

A DiabTrend nevű mobilos alkalmazás a Havlik testvérek évek óta tartó, lelkes munkájának eredménye. Havlik Tamás és ikertestvére, Marcell a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett mechatronikai, illetve informatikai mérnökként. Tamás szakdolgozat- és diplomatémája is vércukorszint-adatelemzés volt. Öccsük, Károly a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatójaként biztosította a szakmai háttértudást és az orvosi kapcsolatokat a további folyamatokhoz.

Személyre szabott előrejelzés

A DiabTrend vércukorszint-előrejelző algoritmussal kiegészített naplózó alkalmazás, amely a vércukorszint-menedzselés problémájának megoldását tűzte ki célul. Használata egyaránt segítséget jelenthet az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek azáltal, hogy a digitális naplózással egyszerűbben vezethetik adataikat, az előrejelzéssel pedig nagyobb biztonsággal tudnak tervezni. Lényege, hogy a bevitt adatok (vércukorszintmérések, inzulin, étkezések, alvásidő) alapján az algoritmus megtanulja a felhasználó szervezetének egyedi viselkedését, így képes 6 órára előre személyre szabott vércukorszint-előrejelzést adni.

Panda

Az alkalmazás átlátható és könnyen kezelhető felületén egy barátságos pandafigura, a DiaPanda figyelmeztet az esetleges hiányzó adatok bevitelére. Edukációs részében témakörökre bontva olvashatunk cukorbetegséggel kapcsolatos tippeket, amelyeket naponta küld a rendszer. Orvosok és dietetikusok által létrehozott ételadatbázisa internetkapcsolat nélkül is működőképes.

Az alkalmazás lehetőséget biztosít kamerával történő ételfelismerésre és a vércukorszint hang által vezérelt bediktálására is.

Az applikáció integrálódni tud az Abbott Freestyle Libre szenzorokkal, a Dcont Nemere vércukorszintmérőkkel, az Amazfit Bip okosórákkal, illetve az Apple Healthszel és a Google Fittel, így az adatok automatikusan bekerülhetnek a naplózásba. Amennyiben bármikor szükség lenne a naplózott adatokra papíron, az exportálási lehetőséggel könnyedén lementhetők fájlban, nyomtatható formátumban.

Az alkalmazás iOS és Android okostelefonokra egyaránt ingyenesen letölthető az App Store és a Google Play áruházakból.

94 százalékos pontosság

A DiabTrend magja egy mesterséges intelligencia, amely személyre szabottan képes megtanulni minden embernek a glükózmetabolizmusát, így biztosítva a 6 órás előrejelzést. Az algoritmus klinikailag elfogadott 94 százalékos pontosságán is dolgozik a csapat, hogy a rendszer minél megbízhatóbb előrejelzéssel tudjon szolgálni. Fontos megjegyezni, hogy a 94 százalékos klinikai pontosság nem megfelelő a vércukorszintmérések kiváltására, így terápiás módosítást nem lehet végezni az algoritmus alapján, minden döntésben továbbra is az ujjbegyes mérésekre kell hagyatkozni.

Kapcsolat

A DiabTrend csapatának rövid távú tervei között szerepel a webes felület kialakítása. Hosszú távon szeretnék megvalósítani, hogy az orvosok – beleegyezéssel – bármikor megtekinthessék pácienseik adatait, illetve kommunikálhassanak is egymással. Szülő–gyermek kapcsolatot is szeretnének biztosítani, így a szülő külön felületen figyelemmel kísérheti gyermeke állapotát és kritikus helyzetben értesítést is kaphat.

Hivatalos Facebook-oldalukon folyamatosan frissülő hírekkel jelentkeznek, és a DiabTrend Hungary csoportba várják mindazok jelentkezését, akik használják, vagy érdeklődnek az alkalmazás iránt.

Boros Mercédesz

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!