Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Megnyílt a Békés Megyei Neuropathia Centrum

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója április közepén megnyitották a Békés Megyei Neuropathia Centrumot.

Illusztráció

A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, amelynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban, sok esetben pedig súlyos, életveszélyes szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Megfelelő vizsgálóeszközökkel azonban könnyen és fájdalommentesen felismerhető.

Egyik fajtája az érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, nem veszik észre a sérüléseket a lábukon. Miközben szintén a neuropátiának köszönhetően a lábfejen kóros nyomáspontok alakulnak ki, és ezért sérülékenyebbé válnak. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét. Másik formája az autonóm neuropátia, a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- és érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia.

Q-Sense készülék – gyors és fájdalommentes

A Wörwag Pharma a központ működését egy csaknem ötmillió forint értékű Q-­Sense készülékkel, számítógéppel, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszttel és a szenzoros neuropátia szűrésére szolgáló diagnosztikai készlettel (kalibrált hangvilla, Tip Therm, monofilament) támogatja.

A Q-Sense készülék a hőérzékelés eltérését méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meghatározható, hogy a beteg mennyire érzi a meleget vagy a hideget, illetve hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. A vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható.

A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket és az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Az országos hálózat évente 8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

A Békés Megyei Neuropathia Centrum Békéscsabán a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában péntekenként 12.00–16.00 óra között fogadja a beutalóval érkező betegeket. Előjegyzést kérni munkanapokon 7.30–8.30 és 14.00–15.00 óra között lehet a (66) 555-585 vagy a (66) 555-586 telefonszámon. A centrum dr. Taybani Zoltán osztályvezető főorvos vezetésével működik.

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!