Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

Van egy jó története?

Esztergomi cukorbetegek

Illusztráció

Esztergom városa 1986-ban kapcsolódott az országos „Törődjünk többet egészségünkkel!” címmel hirdetett egészségnevelési programhoz. Ekkor alakult meg az Esztergomi Cukorbetegek Klubja, lelkes orvosaink segítségével: dr. Mersány Géza, Lelősy Lóránt, dr. Felföldi Éva, Szabó Gáborné dietetikus, Koller Ferencné segítő, majd gazdasági vezető és jelenleg a klub vezetője.

A művelődési házban van a klubnapunk minden hónap utolsó csütörtökjén. Célunk az egészséges életmódra nevelés, de kirándulások, színházlátogatás, farsangolás, anyák napi megemlékezés, karácsony előtt közös vacsora is szerepel a programjaink között. Vendégül láttuk a komlói, törökszentmiklósi cukorbetegklubot.

A Diabetes magazint rendszeresen olvassuk. 10 éves születésnapját a fővárosban, a Petőfi csarnokban ünnepeltük. Ott nyertem a receptverseny első díját (Pácolt nyúlgerinc, zeller- vagy feketeretek-saláta). A 20 éves jubileumon a Veszprémi Arénában vettünk részt, egy teljes buszt megtöltöttünk.

Illusztráció

1991-ben megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Cukorbeteg Egyesület mint közhasznú szervezet. 1999-től az Esztergomi Cukorbeteg Egyesület a megyei szervezethez tartozik. Előkészítő szerepünk van a megyei választmányban.

Sajnos a taglétszámunk 30 főre csökkent a 90-ről. Az idős korosztály kiöregedett, a fiatal cukorbetegeket nem tudjuk meggyőzni, hogy a klubba jöjjenek. Különböző időpontban dolgoznak, így nem tudnak részt venni programjainkon. A mi klubunk szerencsés, mert dr. Felföldi Éva 32 éve folyamatosan velünk van. Köszönjük neki a sok jó tanácsot, a szeretetet!

Férjem volt cukorbeteg, én vele jártam a klubba, hogy megtanuljam, mit kell tenni, főzni. Sajnos 18 éve meghalt, de a főorvos asszony mondta, hogy maradjak a klubnál továbbra is.

Klubunk elnyerte a Lang Gusztáv-díjat, a főorvos asszony és én megkaptuk a Kassai-díjat.

Koller Ferencné

Mikor elkezdtük a születésnapi készülődést, önöket is kértük, meséljenek, írjanak közösségük elmúlt évtizedeiről, vagy saját életükről. Kevés pályamunka érkezett, ám azok igazán érdekesek. Még nem késő, egész évben várjuk írásaikat!

Megjelent a diabetes2019/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!