Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.07.20.

A Glooko újdonsága

A diabétesz adatmenedzsmentben élen járó Glooko cég 2019 februárjában, a svédországi Göteborgban jelentette be újdonságait: a diasend®-del szinkronizálható inzulinpent, amelyet a Novo Nordiskkal közösen fejlesztettek, valamint azt, hogy a DexcomG 6-os vércukormonitorát is kompatibilissé tették rendszerükkel.

A Glooko célkitűzése, hogy szoftvereivel javítsa a diabétesszel élők kilátásait. Termékeik kompatibilisek a vezető elektronikus egészségügyi adatrögzítő rendszerekkel. A diasend® több mint 190 népszerű eszközről szinkronizál adatokat világszerte, vezető fitnesz- és aktivitásmérő eszközökről, vércukorszintmérőkről. Adatokat rögzít az elfogyasztott ételekről, inzulinról, gyógyszerekről, vérnyomásról, testsúlyról. A világ vezető diabéteszgondozói megbízhatónak találják, így a szolgáltatást több mint 2,2 millióan veszik igénybe a világ 23 országában.

Partnerségben a Novo Nordiskkal

A Glooko és a Novo Nordisk 2017-ben kezdett együtt dolgozni a következő generációs inzulinpeneken. A használók a felvett vércukoradataikat kezelőorvosukkal a Glooko diasend® klinikai platformján osztják meg. Az orvosok így láthatják a pen által korábban rögzített vércukorértékeket anélkül, hogy külön időt kellene fordítani a mérésekre. A használat rendkívül egyszerű, a páciensnek nincs más dolga, mint egyetlen mozdulattal a klinikai egységbe illeszteni a penjét.

A még nagyobb kényelemért lehetővé tették, hogy távolról is fel lehessen tölteni az adatokat, a pent az androidos telefonhoz érintjük, mint a mobilos fizetés esetén.

Szinkronizálható eszközök

A Novo Nordisk első szinkronizálható inzulinpenje, a NovoPen® 6 és a NovoPen Echo® Plus idén év elején került forgalomba. A Glooko továbbá kompatibilissé tette a Dexcom népszerű G6-os folyamatos vércukormonitorát a diasend®-del. Ez a szolgáltatás az USA-ban lesz először elérhető.

Átlagosan 12 százalék javulás

Februárban, a XIII. Nemzetközi Diabétesz Konferencián mutatta be a Glooko a csaknem 15 milliárd adaton alapuló éves diabéteszjelentését. Adataik szerint az általuk kínált szolgáltatásokkal javul a diabétesszel élők életminősége, termékeik használói átlagosan 12 százalékos javulást tapasztaltak vércukorértékeikben 3 hónap alatt.

Néhány adat a Glooko értékeléséből

A legmagasabb átlagos vércukorértéket Új-Zélandon mérték (11,0 mmol/l), a legalacsonyabbat Belgiumban (8,6 mmol/l).

A hipoglikémia előfordulásának gyakorisága: legalacsonyabb Belgiumban (5,8 százalék), legmagasabb Spanyolországban (21,8 százalék). Az esetek 8 százalékában éjjel 2 órakor volt a hipó, ez a leggyakrabban előforduló időpont.

A hiperglikémia előfordulásának gyakorisága: legalacsonyabb Belgiumban (35,4 százalék), legmagasabb Új-Zélandon (77,4 százalék). A leggyakoribb időpont 23 óra, az esetek 48,8 százalékában.

Átlagos vércukorértékek ünnepnapokon: Valentin-napon és szilveszterkor 10,4 mmol/l, karácsonykor 11 mmol/l.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!