Receptsarok: akkor és most
Zöldséggel töltött csirkecomb
Mindig az egyik legkedveltebb rovatunk volt a diétát segítő, annak idején – sok éven át – Konyhasaroknak nevezett rovat, Nagy Margit veszprémi dietetikus ételötleteivel. Az elmúlt három évtized alatt azonban sokat fejlődött a tudomány, új cukorpótlók jelentek meg, és olyan új alapanyagok, mint például a szénhidrátcsökkentett lisztek. Változott a hozzáállás is, a nem diabéteszesek körében is egyre fontosabbá válik az egészséges étkezés. A rengeteg tapasztalatra építve Vígné Sági Katalin dietetikus néhány 30 évvel ezelőtti receptet igazított a XXI. század elvárásaihoz.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
268 kcal | 36 g | 9 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db kisebb (600 g) csirkecomb
- 50 g barna kenyér
- 100 g sárgarépa
- 100 g gomba
- 1 db tojás
- petrezselyemzöld
- só
- bors
- majoránna
- oregánó
A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, és alaposan bedörzsöljük a szárazfűszerekkel. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük, a főzővizet félretesszük. A főzővízben megáztatjuk a barnakenyeret. Kicsavarjuk, és összekeverjük a zöldségekkel és a tojással. Az így kapott masszát ízesítjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt borssal, bazsalikommal, szerecsendióval (a bátrabbak curryt is tehetnek bele). Ezt a tölteléket a csirkecombok bőre alá töltjük, és a húst sütőzacskóban 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük. Köretként nagy adag friss salátát kínáljunk mellé.