Feltöltés dátuma: 2019.05.01.

Egy sportos nap üzenete

„Valószínűleg nincs lehetetlen”

Illusztráció

Csilla vagyok, 39 éves, egy 9 éves, 5 éve diabéteszes fiú anyukája

Amikor a fiam cukorbeteg lett, szenvedélyesen túrtam a netet (mint szerintem a legtöbben) új diabos ismeretek után kutatva. A kórházban kapott tudás megemésztése is nehéz volt, mégis úgy éreztem, kicsi szeletét látom a témának.

Amikor életemben először látogattam el cukorbetegeknek szervezett rendezvényre, rájöttem, hogy teljesen más élőszóban meghallgatni azt, amiről addig csak olvastam. Más megvilágításba kerül így minden. Arról nem is beszélve, hogy a szakértőkkel akár személyesen is lehet konzultálni egy-egy probléma megértése céljából.

Volt rá példa, hogy a fiam is beült „hallgatózni”, és a maga 9 évével és diabos tapasztalatával próbálta feldolgozni a hallottakat. Március 23-án nagyon vártam Blatniczky doktor úr (itthon Laci bácsi) előadását, aki, mint mindig, most is nagyon szemléletesen (rajzokkal) és közérthetően beszélt egy olyan témáról, ami minden diabosnak fontos volna (inzulintípusok), ám könyvben olvasva iszonyú száraz.

Csilla vagyok, 39 éves, webáruház-tulajdonos és hobbiszakács

Amikor a fiam cukorbeteg lett, egyáltalán nem jelentett gondot az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra való átállás, mivel a diabétesz diagnózisa előtt is odafigyeltem ételeink összetételére. Környezetünkben azt láttuk, hogy nehézséget jelent a megfelelő beszerzési forrást megtalálni a cukorbeteg-diétához, ezért hoztuk létre a diabolt.hu webáruházat. Nem elhanyagolható szempont, hogy 10 százalék állandó kedvezményben részesül nálunk minden diabétesszel élő. Weboldalunkon rengeteg étel- és sütirecept található, amelyekből inspirációt meríthetnek az egészségtudatosan étkezők.

A Sportos Cukorbetegek egyesülete rendezvényén olyan sütikkel láttuk vendégül a résztvevőket, amelyek alapanyagait egytől egyig beszerezhetik a diabolt webshopban. A nap abszolút favoritja a répás-sajtos keksz lett, amely kissé bizarr kinézetével, de harmonikus ízvilágával és szuperegészséges összetevőivel mindenkit levett a lábáról.

Csilla vagyok, 39 éves, edző és hobbisportoló

Szenvedélyem a sport. Szinte egy nap sem telik el úgy, hogy ne kerülne elő az edzőcipőm (ráadásul néha-néha edzéseket is tartok). Családom megszokta ezt az életmódot, családtagjaimnak is van már hasonló szenvedélye (talán csak a „majdnem háromévesemnek” nincs, de ami késik, nem múlik).

Szeretek hasonló emberekkel ismerkedni, akiknek ugyanúgy életük központi része a testmozgás (csak még fanatikusabbak, mint én). Az meg, hogy még diabosok is, csak hab a tortán.

Az SCE Tudományos napjának végén zajló sportolók kerekasztal-beszélgetésén pont az volt a jó, hogy diabéteszes sportoló gyereket nevelő szülőként és egyben sportolóként hallhattam egy sor hasznos tanácsot, tapasztalatot, amit majd továbbvihetek, vagy éppen beépíthetek a saját életünkbe.

Ha egy diabéteszes végigcsinál egy ironmant, vagy lefut egy-két maratont, akkor valószínűleg nincs lehetetlen! Nekem ez volt a nap üzenete!

Tóth Csilla

Megjelent a diabetes2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!