Feltöltés dátuma: 2019.05.01.

Van egy jó története?

Érdemes betartani a diétát

Illusztráció.
Illusztráció.

Az én történetem 25 évvel ezelőtt kezdődött, 1993 novemberében. Előtte a cukorbetegség minden ismert tünete jelentkezett (szomjúságérzet, fogyás, fáradékonyság, viszketés), és a leletek megmutatták, 13,2 a vércukrom.

Az első időszak volt a legnehezebb, nagyon tanácstalan voltam. Beiratkoztam a Budapesti Cukorbetegek Egyesületébe. Ez volt a legjobb lépés, amit tehettem, mert itt voltak klubfoglalkozások, tanfolyamon is részt vettem, kiadványokhoz is hozzá lehetett jutni. Így lettem egyre képzettebb, és mivel csak az előírt mennyiséget ettem, egyre javultak az eredményeim. Kezdetben 85 kg voltam, ma már csak 55.

Sokkal változatosabb lett az étkezésem. 45-féle ebéd szerepel a listámon. Megtanultam főzni, így hozzáértően végig tudom számolni kalóriára és szénhidrátra a napi mennyiséget. Már nem probléma az ebéd, vacsora összeállítása, mert az egyszer bevált párosításban szerepel, így nem kell mindig újraszámolni a kalóriát, szénhidrátot. A legutóbbi hemoglobin A1c eredményem 6,4. Érdemes betartani a diétát.

A Diabetes magazin a kedvenc olvasmányom már 25 éve. Mindig nagyon várom a megjelenését, mert hasznos információkat tudhatok meg belőle. Három írásom is megjelent már benne. Az első Vallomás a diabéteszről, a második Mennyire átalakult az életem a cukorbetegség miatt címmel. Addig kenyeret ettem kenyérrel, süteményt süteménnyel. A harmadik írásom a Példakép az egészségért pályázat keretében jelent meg. Nyertem 2007 decemberében egy vércukormérő készüléket. Ez volt az első készülékem. A 10 éves születésnapi rendezvényen a Petőfi Csarnokban én is részt vettem.

Hajnal ErzsébetBudapest

Van egy jó története?

Mikor elkezdtük a születésnapi készülődést, önöket is kértük, meséljenek, írjanak közösségük elmúlt évtizedeiről, vagy saját életükről. Kevés pályamunka érkezett, ám azok igazán érdekesek. Még nem késő, egész évben várjuk írásaikat!

Megjelent a diabetes2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!