Receptsarok: akkor és most
Almás hússzelet sajttal
Mindig az egyik legkedveltebb rovatunk volt a diétát segítő, annak idején – sok éven át – Konyhasaroknak nevezett rovat, Nagy Margit veszprémi dietetikus ételötleteivel. Az elmúlt három évtized alatt azonban sokat fejlődött a tudomány, új cukorpótlók jelentek meg, és olyan új alapanyagok, mint például a szénhidrátcsökkentett lisztek. Változott a hozzáállás is, a nem diabéteszesek körében is egyre fontosabbá válik az egészséges étkezés. A rengeteg tapasztalatra építve Vígné Sági Katalin dietetikus néhány 30 évvel ezelőtti receptet igazított a XXI. század elvárásaihoz.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
272 kcal | 39 g | 15 g | 4 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g sertéskarajfilé (4 szelet)
- 200 g savanykás alma
- 100 g köményes sajt
- 2 ek. olaj (20 g)
- só
- frissen őrölt színes bors
- őrölt szerecsendió
- őrölt fahéj
A karajszeleteket húsverő kalapáccsal kiverjük. Mindkét oldalát meghintjük sóval, frissen őrölt színes borssal, őrölt szerecsendióval és egy leheletnyi fahéjjal. Kevés olajban, lehetőleg teflonserpenyőben hirtelen mindkét felét megsütjük. A megsütött hússzeleteket lapos tűzálló tálba helyezzük, s mindegyiknek a tetejére almaszeleteket teszünk. A lereszelt sajtot a gyümölcsre szórjuk, majd az egészet forró sütőben rövid ideig pirítjuk. Köretként friss vegyes salátát kínáljunk hozzá.
További receptek:
Vígné Sági Katalin dietetikus