Konyhasarok anno
Receptek a múltból
Mindig az egyik legkedveltebb rovatunk volt a diétát segítő, annak idején – sok éven át – Konyhasaroknak nevezett rovat, Nagy Margit veszprémi dietetikus ételötleteivel. Most az első néhány Diabetesben megjelent ételreceptek közül válogattunk.

Tíz évvel az internet elterjedésének hazai és húsz évvel a magyarországi gasztroforradalom kezdete előtt még nem számíthattunk olvasóinkra, gasztrobloggerekre és világjárókra. A Konyhasarok rovat (és később több, a Diabetes „oldalági” kiadványaként megjelenő receptfüzet) receptjeit Nagy Margit dietetikus készítette. (A recepteket Vígné Sági Katalin ellenőrizte, és – mivel 2013-ig csak a kalória- és szénhidráttartalom szerepelt – a tápanyagtartalmakat is újraszámolta.)
Kivétel erősíti a szabályt: a második számban – 1990. szeptember – az első „igazi” recept mellett olvasói tartalom is megjelent. Bokor Katalin alábbi receptötletét Novákné Tóth Ildikó küldte be szerkesztőségünkbe:
Házilag készíthető nyers vegeta
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kg kimagozott paprika
- 40 dkg zellergumó
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg karfiol
- 2 fej fokhagyma
- 1 cs. zellerzöld
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 50 dkg só
A zöldségeket húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük fél kiló sóval és azonnal üvegekbe tesszük. Ez a mennyiség 6-7 darab 7 deciliteres üveget tölt meg. Celofánnal lekötjük, és az éléskamrában a helyére tesszük.
Akinek nincs hűvös éléskamrája, célszerű, ha két celofánnal köti le az üvegeket és közéjük nátrium-benzoátot tesz. A saját készítésű vegetát minden sós ételhez felhasználhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy vegetánk már tartalmaz sót.