Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Team Novo Nordisk

Magyar versenyző a nemzetközi csapatban

Kusztor Péter 2019-től a kizárólag cukorbeteg sportolókból álló Team Novo Nordisk kerékpárcsapatában versenyez.

Illusztráció

A harminchárom esztendős Kusztor Péter 2005-ben kezdett versenyszerűen kerékpározni, az elmúlt tizenhárom szezonban kontinentális csapatokat erősített. 2008-ban képviselte Magyarországot a pekingi olimpián, 2010-ben és 2012-ben országúti bajnok lett, 2010-ben megszerezte az időfutam-elsőséget is, 2011-ben megnyerte a Bretagne-i Körverseny összetettjét, 2017-ben második lett a Gemenc Grand Prix-n, tavaly megnyerte a V4 magyarországi futamát, emellett pályafutása során négy UCI-világbajnokságon is részt vett (2008, 2009, 2012, 2013).

Kétségkívül óriási lehetőség ez, még akkor is, ha a háromszoros magyar bajnok nem így tervezett belépni a profik világába. Olimpikonunknál nyáron diagnosztizálták a cukorbetegséget, kérdéses volt, miként tudja folytatni pályafutását, most azonban eltűntek a kérdőjelek: a Team Novo Nordisk büszkén jelentette be a rutinos magyar érkezését.

– Mindenki számára lesújtó, amikor cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. Számomra is sokkoló és ijesztő pillanat volt, rengeteg bizonytalanságot hozott és számtalan kérdést vetett fel. Amikor ilyen történik, az ember élete alapjaiban megváltozik, és ez hatással van mások életére is – vélekedett Kusztor Péter.

– Büszkén jelenthetjük be Péter csatlakozását csapatunkhoz, nagy örömmel tölt el, hogy lehetőséget adhatunk neki, hogy a Novo Nordisk berkein belül folytathassa pályafutását. Amikor az ember egy ilyen szomorú diagnózist kap, az megrendíti a világát, örülök, hogy az elején is ott lehettünk Péter mellett, bátoríthattuk, segíthettük és reményt adhattunk számára. Szeretettel köszöntjük és fogadjuk őt, immáron mint a Novo Nordisk család tagját – mondta az amerikai prokontinentális csapat ügyvezető igazgatója, társalapítója, Phil Southerland.

„Kuszti” a Cseh Körversenyen a MyBke Stevens színeiben a harmadik szakaszon eltörte a kulcscsontját – ezért nem indulhatott a tavalyi Tour de Hongrie-n sem –, a műtétre éhgyomorral kellett mennie. Elvégeztek jó néhány vizsgálatot, és vércukorszintjével komoly problémát találtak. Ezt követően számtalan tesztnek vetették alá, amelyek végén beigazolódott az 1-es típusú cukorbetegsége.

A diagnózis utáni időszak és a szükséges életmódváltás nem volt könnyű Kusztor Péter számára, ő maga sosem hitte volna, hogy profi szinten tudja folytatni a kerékpározást. Egy álom volt ez számára – ami valósággá vált.

– Az elmúlt években rengetegszer versenyeztem a Novo Nordisk kerékpárosai ellen. Mindig is csodáltam őket, a küldetésüket, a hozzáállásukat, a tenni akarásukat. Lenyűgöző, ahogyan, ezzel a betegséggel együtt, elhivatottan versenyeznek, kivételes missziójuk nemcsak a csapaté, hanem mindenki személyes küldetésnek is tekinti. Magyarországon az emberek még nem igazán hiszik el, hogy cukorbetegen is lehet ilyen szinten versenyezni. A Novo Nordisk színeiben mindent meg fogok tenni, hogy megmutassam, igen, lehet – mondta a magyar kerékpáros.

Átvéve a csapat hivatalos oldaláról: teamnovonordisk.com

Megjelent a diabetes2019/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!