Afrika konyhája
Lazacsaláta céklával és rukkolával
1 adag tápanyagtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
363 kcal | 28 g | 23 g | 11 g |
Hozzávalók 4 adagoz:
- 600 g cékla
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy kakukkfűág
- 2 db babérlevél
- só
- őrölt feketebors
- 500 g friss lazacszelet
- 50 g rukkola
- 150 g újhagyma
- 2 ek. olívaolaj (20 g)
- citromlé
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A céklákat alaposan sikáljuk meg kefével, és bő vízzel öblítsük le. Az így előkészített zöldséget egészben, hámozatlanul tegyük egy sütőzacskóba. A megtisztított fokhagymagerezdeket tegyük a cékla mellé a kakukkfűvel, babérlevelekkel, sóval és borssal együtt. A zacskót kössük be, 3-4 helyen lyukasszuk át fogpiszkálóval, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kb. másfél óráig süssük a céklákat, vagy amíg teljesen megpuhulnak. Vegyük ki a zacskóból, a léből tegyünk félre, de a fűszereket távolítsuk el. Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk le a tetejüket és az aljukat, majd aprítsuk hasábokra.
Az újhagymát vágjuk vékony karikákra. A lazacszeleteket tegyük egy alacsony falú serpenyőbe úgy, hogy ne fedjék át egymást. Tegyünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi, sózzuk és facsarjunk rá citromot. Addig hevítsük, amíg a víz éppen hogy gyöngyözni kezd. Kb. 5-8 perc után ellenőrizzük egy szeletet villával félbevágva, hogy kifehéredett-e már, ha már nem rózsaszín, ne főzzük tovább. Vegyük ki a lazacszeleteket és konyhai törlővel itassuk fel a nedvességet róluk. A bőrt távolítsuk el róluk, nagy darabokra szeljük fel.
Egy nagy tányéron rendezzük el a rukkolát, a céklahasábokat, a meleg lazacot, szórjunk rá felkarikázott újhagymát. A félretett céklalével locsoljuk meg a salátát. Facsarjunk rá citromot és csepegtessünk rá olívaolajat. Sóval, borssal ízesíthetjük és rögtön tálalhatjuk.
További receptek: