Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Afrika konyhája

Lazacsaláta céklával és rukkolával

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
363 kcal 28 g 23 g 11 g

Hozzávalók 4 adagoz:

  • 600 g cékla
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy kakukkfűág
  • 2 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • 500 g friss lazacszelet
  • 50 g rukkola
  • 150 g újhagyma
  • 2 ek. olívaolaj (20 g)
  • citromlé

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A céklákat alaposan sikáljuk meg kefével, és bő vízzel öblítsük le. Az így előkészített zöldséget egészben, hámozatlanul tegyük egy sütőzacskóba. A megtisztított fokhagymagerezdeket tegyük a cékla mellé a kakukkfűvel, babérlevelekkel, sóval és borssal együtt. A zacskót kössük be, 3-4 helyen lyukasszuk át fogpiszkálóval, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kb. másfél óráig süssük a céklákat, vagy amíg teljesen megpuhulnak. Vegyük ki a zacskóból, a léből tegyünk félre, de a fűszereket távolítsuk el. Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk le a tetejüket és az aljukat, majd aprítsuk hasábokra.

Az újhagymát vágjuk vékony karikákra. A lazacszeleteket tegyük egy alacsony falú serpenyőbe úgy, hogy ne fedjék át egymást. Tegyünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi, sózzuk és facsarjunk rá citromot. Addig hevítsük, amíg a víz éppen hogy gyöngyözni kezd. Kb. 5-8 perc után ellenőrizzük egy szeletet villával félbevágva, hogy kifehéredett-e már, ha már nem rózsaszín, ne főzzük tovább. Vegyük ki a lazacszeleteket és konyhai törlővel itassuk fel a nedvességet róluk. A bőrt távolítsuk el róluk, nagy darabokra szeljük fel.

Egy nagy tányéron rendezzük el a rukkolát, a céklahasábokat, a meleg lazacot, szórjunk rá felkarikázott újhagymát. A félretett céklalével locsoljuk meg a salátát. Facsarjunk rá citromot és csepegtessünk rá olívaolajat. Sóval, borssal ízesíthetjük és rögtön tálalhatjuk.

További receptek:

Megjelent a diabetes2019/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!