Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2019.03.09.

Könnyebb, mint a kanapén

Joel Livesey 40 éves ultramaratonista számtalan 50 kilométer feletti távot teljesített, 2015-ben ő volt az egyetlen, aki célba ért a kaliforniai Három Koronás Ultramaratonon, amely három 100 mérföldes táv teljesítéséből áll, mindössze nyolc hét pihenővel egy-egy verseny között. Ezt a nem mindennapi teljesítményt 1-es típusú diabéteszesként érte el.

Illusztráció.
Illusztráció.

2014 óta lefutott egy 135 mérföldes, tíz 100 mérföldes, egy 81 mérföldes, valamint négy 50 mérföldes versenyt is.

2017 nyarán teljesítette a Badwater 135-öt, a világ legkeményebb futóversenyét. A résztvevők 135 mérföldes, vagyis 217 km-es távot tettek meg szünet nélkül. Észak-Amerika legalacsonyabb pontjáról, tengerszint alatt 85 méterről indultak, célba pedig Kalifornia állam legmagasabb hegyének lábánál, 2530 méteren értek. A táv és a 4000 méternél is több szintemelkedés mellett az 50 fokos hőség jelentett extrém igénybevételt az indulóknak. Az aszfalt olyan forróvá válik a júliusi hőségben, amitől a versenyzőknek a cipőtalpa megolvad.

Diabétesszel jobb élet

29 évesen állapították meg, hogy cukorbeteg. Abban az időben az élete egyáltalán nem volt rendben, alkoholproblémai voltak, emiatt az állását is elveszítette. Egy hónap kórházi kezelés után rehabilitációra ment, itt kezdte el megtanulni betegsége karbantartását. Egészsége érdekében fizikailag is aktívabbá akart válni, ezért elkezdett futóklubba járni. Kezdetben egy héten háromszor futott, mindig kis egységekben gondolkodva. Azt mondta magának: ha le tudok futni öt mérföldet, akkor tízet is és így tovább.

Egy interjúban azt nyilatkozta, nem lenne itt, ahol ma van, ha a diabétesz nem tanít meg neki bizonyos alapszabályokat egy életre. Tavaly nyáron a San Diego 100 verseny után Instagram-oldalán megosztotta követőivel, hogyan viselkedett a cukra a verseny alatt: 11-szer mért, 10 alkalommal adott egy egység inzulint energiabevitelkor. Az egyensúlyozást nehezítették a környezeti körülmények, a szintemelkedés, a hőség és a szárazság, de sikerült kordában tartania a cukorszintjét.

Az írta, egy nehéz verseny közben sokszor egyszerűbb kontroll alatt tartania a vércukorszintjét, mint otthon a kanapén ülve, de „ilyen ennek a bestiának a természete”, tette hozzá viccesen.

Koncentráljunk arra, amink van

A cukorbetegség következtében, mint mindenki, Joel is megélt hullámvölgyeket. Neki az segített ilyenkor, ha kereste a kapcsolatot másokkal, kimozdult, ha együtt csináltak valamit. Nem szabad az embernek a negatív gondolataival egyedül maradnia! Igyekszik mindig arra koncentrálni, amije van. Ebben sok segítséget kapott, amit viszonoz is, például önkéntes munkával.

Sportnagykövet

A Diabétesz Sport Projekt nagyköveteként saját példáján keresztül igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a diabétesz erőssé, rettenthetetlenné, magabiztossá tesz. Egy interjúban hangzott el: amikor célba ér egy versenyen, két győzelmet arat, egyet a mérföldek felett, a másikat, a nehezebbet a diabétesz felett.

A Diabétesz Sport Projekt tagjai a világ elit atlétái, akik diabéteszesek. Azzal, hogy a legkiemelkedőbb sportteljesítményeket érik el, bizonyítják, hogy ezzel a krónikus betegséggel élve is elérhetjük álmainkat. Részt vesznek közösségi eseményeken, táborokban, a JDFR és az ADA, a két legnagyobb egyesült államokbeli diabéteszegyesület rendezvényein, konferenciákon, betegtámogató csoportok munkájában, egészségügyi ellátó szervezetek eseményein.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!