Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

Világnapok margójára

Egy fecske nem csinál nyarat – egy világnap nem tesz csodát. Csodára nincs is szükség, a figyelem felkeltésére igen!

A profi önmenedzselés, a fél-információk közötti tévelygés és a teljes elutasítás egyaránt megtalálható a diabéteszesek körében. S mi mindenre bukkanhatunk, ha a nem diabéteszesek társadalmának tagjait figyeljük! Szörnyülködéstől a lekezelésen át a legyintésig mindennel. De leginkább ostobasággal.

Múltkoriban olvastam egy cikket a neten. Amolyan „brit tudósok rájöttek” jellegű volt: a későbbi cukorbetegség jele a magas vércukorszint. Aha! Értem!

Illetve dehogy értem! Mert nem volt szó arról, hogy a cukorterhelés során bizonyos időintervallumban magasabb cukor jelezheti előre a bajt, vagy hogy az inzulinrezisztencia a diabétesz előszobája.

Ha valódi orvosi tanulmány van a háttérben, akkor a laikus újságíró felszínes interpretációját olvashattam. Vagy fél – sőt negyed – információkból összerakott baromság az egész, mert közeledett a leadási határidő, és előző este inkább kocsmában volt a szerző, mint gondolkodott és írt volna.

Mi, ha ilyet olvasunk, tudjuk, hogy hülyeséget olvasunk. De aki tájékozatlan a diabétesszel kapcsolatban, még tovább növekszik a tájékozatlansága, ha ilyet olvas, még jobban összezavarodik az a kicsi is, amit tudott eddig. A potenciális cukorbetegek vannak leginkább veszélyben. Ha tudnák, mitől kell tartaniuk, védekezni is tudnának, elkerülhetnék a diabéteszt, vagy legalábbis késleltethetnék megjelenését. De az információk hiánya miatt sokan sétálnak – néhányan sietnek – a sötét alagútban, amely a diabéteszhez vezet.

A diabétesz-klubok, -egyesületek a városokban, falvakban sokat, egyre többet tesznek annak érdekében, hogy a nem diabéteszesek is tanulhassanak, tanuljanak. Sok helyütt e közösségeknek nem cukorbeteg tagjai is vannak. A világnapi rendezvényeket minél nagyobb nyilvánosság előtt próbálják megtartani, mert ha egyvalakinek tudunk segíteni, elmondhatjuk: sokat tettünk.

Kívánom, hogy az idei világnapon érjünk el ilyen sikereket! Legyen legalább egy olyan személy, aki e program révén szembesül azzal, hogy életmódja helytelen, egészségtelen. S értse meg, hogy a megoldás a saját kezében van!

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2018/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!