Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

A cukorbetegség minden családot érinthet

Diabétesz Világnap a családok tükrében

A Diabétesz Világnap – ami időközben Diabétesz Világhónappá nőtte ki magát – globális kampány, amely a cukorbetegek helyzetére, illetve a diabétesz veszélyére irányítja a nyilvánosság figyelmét. 2018-ban és a rákövetkező évben a család jelentőségére koncentrál a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF), vagyis az aktuális világnap a járványszerűen terjedő egészségügyi állapot és a legkisebb emberi közösség kapcsolatát állítja a középpontba.

Illusztráció

Egy cukorbeteg kezelése – legyen akár kenyérkereső, akár eltartott – nagy anyagi terhet jelent családja számára. Az inzulinkezelés és a rendszeres önellenőrzés költsége akár a családi költségvetés felét is felemésztheti, így a kielégítő egészségügyi ellátás – fejlődő és fejlett államokban egyaránt – elérhetetlen sokak számára. Különösen vészjósló az a tény, hogy az érintettek háromnegyede alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező országokban él.

Statisztikák szerint az egymilliót is meghaladja a gyermek- és serdülőkorú diabéteszesek száma a világon, míg a cukorbetegek 75 százaléka munkaképes korban van. Az IDF és a vele szövetségben álló szervezetek számára ezért jelent prioritást, hogy a diabéteszeseknek segítséget nyújtsanak, hiszen az ő egészségük a tét.

A családtagok szerepe

A világszövetség felmérései szerint egy cukorbetegséggel együtt élő család négy tagjából átlagosan kevesebb mint egy hozzátartozó részesül csak megfelelő oktatásban. Ez azért jelent óriási kockázatot, mivel a cukorbetegek kezelése során kimutathatóan nagy a szerepe a család támogatásának. Az eredményes önellenőrzéshez elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres edukáció – míg a családtagok felvilágosítása létfontosságú például a diabétesz érzelmi hatásainak feldolgozásában vagy a kedvező életminőség kialakításában. A családtagok a diabéteszes mindennapi gondozásából is kiveszik a részüket.

A páciensek oktatásának – egyúttal kezelésüknek – a minőségét az is befolyásolja, hogy – az IDF világnapi kiadványa szerint – az orvosok 20 százaléka diplomájának megszerzése után nem részesül olyan képzésben, amely a diabéteszkezelés terén friss ismereteket nyújtana számára.

Megelőzhető

A világnap és a világhónap üzenete értelmében a családnak nemcsak a kezelés és az érzelmi támogatás tekintetében van szerepe, hanem a megelőzés, a korai diagnózis és az ismeretek egymás közti megosztása terén is. A diabétesz diagnózisának megállapításához szakemberekre van szükség, de a cukorbetegséget akár tájékozott laikusok is felismerhetik a tünetek alapján – főleg, ha a családban már előfordult a betegség.

A 2-es típusú diabétesszel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy megelőzhető. A prevenció családi körben kezdődik: egészséges életmóddal. Amennyiben egy család együtt étkezik, sportol és egészséges élelmiszereket fogyaszt, a közös tevékenység és szemléletmód könnyebben beépül minden családtag életébe. Az IDF adatai szerint a korai elhalálozások 70 százalékát épp az olyan életmódbeli hibák okozzák, amelyek serdülőkorban rögzülnek az érintettek életmódjában.

A felmenők vagy más családtagok körében előforduló betegségek arra ösztönzik a hozzátartozókat, hogy odafigyeljenek a tünetekre, a kiváltó okokra és kockázatokra. Amikor megjelennek a cukorbetegség első tünetei, akkor a teljes családra szükség van, hogy felismerjék vagy beazonosítsák azok okát.

Drágább az USA és Kína fegyverkezésénél

Sajnos minden második diabéteszest még mindig nem sikerül diagnosztizálni, pedig a cukorbetegség komoly szövődményekhez – akár rokkantsághoz és halálhoz is – vezethet, ha nem ismerik fel időben.

A cukorbetegség minden családot érinthet – hangzik a 2018-2019-es világnapok szlogenje. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a világon 425 milliónál is több diabéteszes él, s 2030-ra a számuk akár 100 millióval is emelkedhet.

Egy kimutatás szerint a tavalyi évben 727 milliárd dollárt tettek ki a cukorbetegséghez köthető egészségügyi kiadások szerte a világon, ami messze meghaladja az Egyesült Államok és Kína fegyverkezésre fordított együttes költségeit. Mindezek tükrében különösen fontos, hogy az IDF által is támogatott megelőzéssel lassítsuk a diabéteszes népesség növekedését, az érintettek és a tágabb nyilvánosság tájékoztatásával pedig megfelelő életkörülményeket biztosítsunk a már diagnosztizált cukorbetegeknek.

József Attila

Megjelent a diabetes2018/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!