Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

Joslin-díjasaink

Az élet szépségeit meg kell találni

Gyakran előfordul, hogy a cukorbetegség pontos kezdetét nem lehet meghatározni, mert maga a beteg sem tud róla. Ha jelentkeznek a tünetek, nem gondol rá, hogy mi lehet a kiváltó ok. Sulyok Andrásnak 1980 január-februárjában egy fölfázás kellett ahhoz, hogy szembesüljön a diabétesszel. Az idei Civil Fórumon pedig megkapta a Joslin Diabetes Center oklevelét annak elismeréseként, hogy évtizedeken át elviselte és sikeresen kordában tartja betegségét.

Illusztráció.
Illusztráció.

Mindig kedvenc időtöltésem volt a horgászás, még ma is alig várom a jó időt, hogy kimehessek az ivacsi tóra, ahol az ember csendes magányban, mindenkitől távol felfrissül és a gondolataival tud foglalkozni. Akkoriban az Országházzal szembeni Dunaparton volt a horgászhelyem, ott fáztam fel, s aranyérgyulladást kaptam. Meg akartak műteni, de a sebészeten a vérvételnél felfedezték, hogy magas a vércukorértékem. Elküldtek a belgyógyászatra, ahol különböző vizsgálatokat, terheléseket végeztek, s ettől kezdve a diabétesz kíséri az életemet.

Korábban is lappangott bennem, voltak erre utaló tünetek: gyakran fájt a fejem, rosszullétek jöttek rám, volt, hogy az utcán szedtek össze, és szinte állandóan begyulladt az ínyem, jóformán az összes fogamat elvesztettem. Mióta inzulint használok, a fejfájásaim teljesen elmúltak, az ínygyulladásom is csak ritkán jön elő, és nem olyan mértékben, mint azelőtt. Fiatal éveimben a cukorbetegséget nem is ismertem, csak az egyik kollégámtól hallottam róla, aki ebben szenvedett.

Egy nagy dolgot köszönhet az ember ennek a betegségnek, de nem ajánlom senkinek: önfegyelemre, mértékletességre, időbeosztásra tanít, bár én fegyelmezett életet éltem mindig. Dongalábbal születtem, kiskorom óta gyakran voltam kórházban, különböző korrekciós műtéteket hajtottak végre rajtam. Tehát nem féltem sem az orvosoktól, sem a betegségektől. Az eredeti szakmám férfifodrász, de ezt öt év után abba kellett hagynom a lábaim miatt, azután hűtőgépházak beüzemeltetésénél dolgoztam mint hűtő-fűtő klímagépész, úgy huszonöt évig, majd leszázalékoltak.

Abonyban születtem, de itt élek a VII. kerületben, közel a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz, ahol szinte bentlakó vagyok, mert elég sok problémám van. Ez a betegség végigkíséri az ember életét, de nem szabad betegségtudattal élni, mert az nem vezet jóra, csak depresszióra. A szükséges előírásokat be kell tartani, de már 75 éves vagyok, ezért több mindent megengedek magamnak.

Az élet szépségeit mindenben meg kell találni, nem szabad bezárkóznia az embernek! Aktív életet élek, több klubnak is tagja vagyok, 4 évig a VII. kerületi cukorbetegklub elnöke voltam. Alig várom már, hogy horgászni mehessek, a biciklimet is elő akarom venni. Kimegyek a ligetbe, és belelépek a pedálba.

Tíz éve, a 20-adik születésnapja előtt vállalta fel a Diabetes, hogy a magyar cukorbetegek számára „hozzáférhetővé” teszi a Joslin-elismeréseket. Azóta több mint százan vehették át a 25 évnyi diabéteszért járó elismerő oklevelet, illetve az 50 évért járó oklevelet és érmet, s ami nagy büszkeségünk, már átadhattunk egy ­Victoria-érmet is, amely a 75 éve fennálló diabéteszért jár.

Megjelent a diabetes2018/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!