Receptsarok – Különkiadás
Almakrémleves karamellizált almával

1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
146 kcal | 2 g | 11 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g alma
- 500 ml víz
- 1 mk. őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1/2 db citrom
- 1 mk. vaníliaaroma
- 2 ek. vaj
- 2-3 ek. eritrit
- 100 ml tejföl (12%-os)
- 100 ml főzőtejszín
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citrom levét, és forgassuk össze. A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg két evőkanál eritrittel és a fahéjjal, pár perc alatt karamellizáljuk. (Arra figyeljünk, hogy az alma kissé roppanós maradjon.) A karamellizált almának kb. a felét tegyük félre, a másik feléhez pedig öntsük hozzá a vizet. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a citrom lereszelt héját, majd főzzük kb. 15 percig. Ezután szedjük ki a szegfűszeget, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, turmixoljuk össze vagy botmixerrel pépesítsük. Az elkészült levesbe ezután tegyük bele az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges, ízesítsük még eritrittel, fedjük le az edényt, és hagyjuk kb. 10 percig állni. Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet fahéjjal, úgy kínáljuk.
Kard Éva receptje