Feltöltés dátuma: 2018.11.23.

20 éve Közös Út

Illusztráció.
Illusztráció.

Június 16-án – Művelődési Központ zsúfolásig megtelt nagytermében – a monori Közös Út Cukorbetegek Egyesülete megalakulása 20. évfordulójára emlékezett.

Az önkormányzat részéről most is jelen volt Zsombok László polgármester és a szakbizottság képviselője. Éger Katalin, az egyesület elnökhelyettese – az óvodás Csipetke Néptánccsoport szívderítő fellépése után – felidézte az elért jelentős eredményeik mellett közös kirándulásaik derűs pillanatait is.

Indulásukat a gyáliak is segítették (vendégként most is eljöttek képviselőik). Alapító tagjaik között ott volt és van a város akkori polgármestere, dr. Dudás Jenő, a 2000 óta elnökként tevékenykedő Jámbor Miklósné, a ma is szorgosan segítő Szokoláné, Ági. Az első orvosi előadást a város dietetikusa – az azóta sajnos elhunyt – Kovács doktor tartotta. Most is hálásak dr. Bandur Szilviának, aki kiscsoportos oktatóprogramuk mentora volt; nagyon megkedvelték az állandó előadójuknak megnyert (ezúttal a cukorbetegség szövődményeiről, a diéta és a mozgás fontosságáról beszélő) Kiss Éva doktornőt. Köszöntötték és emléklappal tisztelték meg vezetőségi és alapító tagtársaikat.

A sokszor segítő Bukai Tibor tanár úr most Teréz anyának nagyon ideillő gondolatait idézte: „Az élet érték – vigyázz rá!” A közösséggé tevő közös úton nem vagyunk egyedül, együtt tovább tudunk haladni – hangsúlyozta. Ezután Bátori Marika nosztalgiaműsora teremtett jó hangulatot. Végül Vladár tiszteletes úr jókívánságos áldása után bőséges, ünnepi tortás uzsonna zárta az évfordulós összejövetelt.

Illusztráció.

Jámborné Jutka elnök asszony így értékelte az elmúlt időszakot: „Országos vonatkozásban is jó, összekovácsolódott csapattá váltunk. Tapasztaltabbak, felvilágosultabbak lettünk. Remélem, hogy utánam sem hull szét a csapat, egyre többen leszünk.”

Jutka rendkívül fitt, irigylésre méltóan energikus asszony. Reklámja lehet annak, hogy aki a nem betegségnek, hanem állapotnak felfogott helyzetében ügyel helyes életmódjára, teljes életet élhet. Megtudhattuk tőle, hogy a város egyik legnagyobb civil szervezeteként a 60–90 fős indulástól 200–220 főre emelkedett létszámuk. Most 120-an vannak, amiből 70–80-an találkoznak havi rendszerességgel.

Az önkormányzati pályázaton az idén is kaptak támogatást, de a szponzorok, az előadók (dietetikusok) és a fiatalok hiánya még mindig probléma. Minden csütörtökön – 17 órától – az érdeklődőket is várják a Kis-tó körüli nordic walking sétára (pályázaton nyert botokkal). A havi foglalkozások előtt vércukrot és vérnyomást mérnek, esetenként koleszterinszintet is.

Odafigyeléssel, önfegyelemmel és akaraterővel, az internetnél hasznosíthatóbb kölcsönös tapasztalatátadással normálisan lehet élni. Diagnosztizált tagjaik önkéntes szerveződése várja az új érdeklődőket is, meggyőződve arról, hogy a közös úton sokkal jobban lehet boldogulni, egymást segítve, mint magányosan küzdve a kételyekkel. Cukormentesen nem csak a torta íze, de az élet is lehet kellemes.

B.G.

Megjelent a diabetes2018/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!