Receptsarok – Brazíliából
Pulyka vatapa
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Brazíliáról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | ||
175 kcal | 21 g | 4 g | 11 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 tk. mogyoróolaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma (10 dkg)
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 1 felaprított jalapeno paprika
- 1 bögre víz
- 80 dkg sózatlan konzerv paradicsom a levével együtt, kockázva
- 3,5 dl gyenge sör
- 1/4 bögre sótlan, szárazon pörkölt mogyoró (2,5 dkg)
- 3 bögre felkockázott főtt pulykamell (45 dkg)
- 1/2 bögre zsírszegény kókusztej
- 1/2 bögre friss, apróra vágott petrezselyem
- 1/2 bögre friss, apróra vágott koriander
- 1 ek. friss lime-lé
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. feketebors
- néhány korianderlevél, díszítésnek
Egy edényben az olajat forrósítsuk fel közepes hőmérsékletűre. Az olajon pároljuk a fokhagymát rövid ideig, majd tegyük hozzá a jalapeno paprikát és a gyömbért, körülbelül fél percig kevergessük. Öntsük rá a vizet, a paradicsomot és a sört, keverjük el, majd forraljuk fel. Ha felforrt, fedjük le, vegyük alacsonyabbra a hőmérsékletet, és főzzük 20 percig. A mogyorót konyhai aprítóval finomra daráljuk. Az aprított mogyorót, a pulykát, és a kókusztejet keverjük össze egy serpenyőben. Közepes hőmérsékleten süssük 5-6 percig, néhányszor forgassuk át. Majd keverjük hozzá a petrezselymet, koriandert, lime-lét, sót és feketeborsot. Egymás mellé halmozva tálaljuk, előtte díszíthetjük korianderlevelekkel. A vatapa egy hagyományos, egyszerű brazil ragu, alapja sör és aprított mogyoró. Nagyon jól variálható, készíthetjük maradék pulykából, vagy a hűtőben tárolva akár 2 nappal előre is elkészíthetjük.