Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Fussunk!

Április 14–15-én rendezték meg a 33. Telekom Vivicittá futóversenyt, ahol külön sátorral a Sportos Cukorbetegekért Egyesület is büszkén képviseltette magát.

Nagy öröm számunkra, hogy évről évre nő a velünk együtt futók, a rajtunk keresztül nevező családok száma. Idén a legfiatalabb nevezőnk kicsivel múlt egyéves, a legidősebb pedig 77 éves volt. A 76 induló 289 km-t futott, gyalogolt összesen.

Futónagyköveteink adománygyűjtő futásukkal közel 300 000 forintot gyűjtöttek! Az összegyűlt adományokat az augusztus 19–26. között tartott sporttáborra fordítjuk.

Sport cukorbetegséggel – cél az olimpia

Nyolcévesen lettem diabéteszes. Tízéves voltam, amikor anyu levitt az atlétikapályára. Nagyon izgultam, mi lesz, ha nem engednek edzeni, mert cukros vagyok. Az edzőm, Szikora Gyula szó nélkül elvállalt engem és leigazolt az egyesületbe. Azóta több versenyen is részt vettem. Tavaly 3. helyezést értem el a csapattársaimmal az országos bajnokságon váltófutásban. Az atlétikaversenyeken kívül minden évben indulok utcai futóversenyeken is.

Évről évre megrendezik a Vivicittá városvédő futást, ahova a Sportos Cukorbetegek Egyesületével megyünk. Itt a diabéteszes gyerekekkel és családtagjaikkal együtt futunk. Az idei versenyen a 2,5 km-es távon én voltam az első befutó lány. A tavalyi évben pedig a Fut a Vác rendezvényen a női mezőnyben a 3. helyezést értem el.

Engem egyáltalán nem zavar a sportnál a cukorbetegségem, tökéletesen együtt tudok élni vele. Nem érzem, hogy valamiből is kimaradnék a kortársaimhoz képest. A versenyeken is mindig tudom, hogy mikor kell inzulint adnom, és mikor kell ennem, hogy a futás alatt vagy utána ne legyek rosszul. Az edzőm is mindig figyel rám az edzésen és a versenyen is. Az edzőtársaim is elfogadták, hogy nekem edzés alatt is kell cukrot mérnem, vagy ennem egy pár falatot.

Nagy tervem, hogy olimpián indulhassak 800 méteres síkfutásban.

Graf Csobánka

Fussatok, mert futni jó!

Négy éve, 7 évesen indultam először az SCE-vel a Vivicittán a családi távon, 700 méteren. Nagyon izgultam, amikor megláttam azt a sok embert. Szuper jó volt a hangulat, az egyesület sátránál egész nap volt program, sok cukorbeteg gyerekkel is megismerkedtem. Nagyon vártam már a következő versenyt! Egy év elteltével, a második Vivicittán 2,5 km-t futottam. Már itt elhatároztam, hogy még többet akarok futni, és a cél egy érem a táv teljesítéséért. Sokat edzettem, és a harmadik versenyen már 5 km-t futottam!

Végre elérkezett 2018. Az SCE-vel megint sokan voltunk a Margit-szigeten. Már csak pici izgalom volt bennem, de nagyon vártam, hogy elrajtoljon a 7 km-es táv. A célba mosolyogva léptem be, mert tudtam, hogy végre megvan a jól megérdemelt érem. Az érmen kívül azért is volt különleges az idei futásom, mert ezt már egyedül futottam. Idáig mindig az apukám kísért, de már nem bírja a tempómat.

Anyu és apu minden rajt előtt a cukromat kérdezik. Minden célba érkezéskor látom, hogy milyen büszkék rám, de rögtön megtörik a pillanat varázsa, mert kérdezik is, hogy a cukrom milyen. Ha rossz lenne, úgyis én intézem, mert futás közben is figyelem. Ha alacsonynak érzem, akkor rögtön feltöltöm magam szénhidráttal. Fussatok ti is, mert futni jó!

Góczen Anna

A Sportos Cukorbetegekért Egyesület egyik legfiatalabb futónagykövete, Turbó Patrik

– Szokatlan ez a név egy 6 éves kisfiúnak, honnan jött?

– Az egyik kedvenc mesém a Turbó Csiga. Ő egy nagyon gyors csiga, és én is nagyon gyors vagyok, ezért választottam a Turbó Patrik nevet. De nekem van a gyorsaságon kívül egy másik szuperképességem is, „cukrosbeteg” vagyok.

– Számodra mit jelent, hogy cukorbeteg vagy?

– Nagyon oda kell figyelnem magamra, nagyon egészséges ételeket eszem és sokat sportolok. Minden nap nézzük a katicámat (vércukrot) és inzulint kell beadni.

– Szoktál rendszeresen futni?

– Ez az első igazi futóversenyem. Az oviban inkább focizni szoktam, meg járok úszni, hogy nyáron már tudjak csónakkal menni a Balatonra pecázni.

– Hogyan készültél fel az első futóversenyre?

– Anya elvitt magával az edzésére, ahol először elmesélte, hogyan kell futni, aztán egy bemelegítés után együtt futottunk.

– Ezen a futáson a Sportos Cukorbetegekért Egyesület futónagykövete vagy.

– Anyukám mondta, hogy ezzel tudok segíteni pénzt gyűjteni, hogy minél több gyerek tudjon elmenni nyári sporttáborba. Én szuperhős vagyok, aki segít.

Muskát Erika

Támogassa Ön is az Egyesület munkáját adományával!
Sportos Cukorbetegekért Egyesület
10401282-50526683-86681006

Megjelent a diabetes2018/3. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!