Receptsarok – Brazíliából
Feijoada, azaz fekete bab ragu
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Brazíliáról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | ||
354 kcal | 20 g | 6,5 g | 54 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 ek. repceolaj
- 10 dkg chorizo kolbász, karikázva
- 15 dkg főtt sovány sonka kockázva
- 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva (10 dkg)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 45 dkg édesburgonya hámozva, felkockázva
- 1 nagy piros kaliforniai paprika felkockázva (25 dkg)
- 40 dkg felkockázott paradicsom
- 1 rövid zöld csilipaprika kockázva
- 1,5 bögre víz
- 45 dkg fekete bab
- 1 mangó hámozva, kimagozva, felkockázva (15 dkg)
- 1 csokor friss, aprított koriander
- ¼ tk. só
A fekete babot előző este áztassuk be, de használhatunk konzerv fekete babot is. Az olajat hevítsük fel egy nagy edényben, tegyük bele a kolbászt és a sonkát, ha kezdenek pirulni, a vöröshagymát is, 2-3 percig kevergetve süssük. Adjuk hozzá a fokhagymát, az édesburgonyát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, csilipaprikát és a vizet. Forraljuk fel, majd vegyük vissza közepesre a hőmérsékletet, főzzük 15 percig, amíg az édesburgonya megpuhul. Ekkor keverjük bele a fekete babot, főzzük fedő nélkül, míg átmelegszik. Végül tegyük bele a mangót, a koriandert és ízlés szerint sót.