Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Cukorbetegséget is jelezhet az inkontinencia!

A vizelettartási probléma kialakulásának hátterében sokféle tényező állhat. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy a túlsúly, a cukorbetegség és az inkontinencia hármasa milyen szoros összefüggésben áll egymással. Akár maga az inkontinencia is jelezheti a kialakult cukorbetegséget, de lehet a már meglévő 2-es típusú diabétesz egyik szövődménye is!

Illusztráció

Az immár hetedik éve zajló Cseppnyi Önbizalom program keretében, az idén több mint 1600 praxis egyidejű részvételével, elkészültek a legfrissebb felmérések eredményei. A válaszadók átlagéletkora 63,9 év volt, kétharmaduk a 60 év feletti korosztályból került ki, és háromnegyedük nő volt. Ez az eloszlás megfelel a betegség előfordulási gyakoriságának.

Sokakat érint

A megkérdezettek mintegy egytizede (9,71%) számolt be kifejezett és súlyos vizelettartási gondokról („fél-, egyóránként ismétlődő vizeletürítésről”). Gyakoribb, amikor normál körülmények között a beteg tudja tartani a vizeletét, de ha vizelési inger jelentkezik, képtelen azt visszatartani, sokszor a legközelebbi mellékhelyiség is túl messze van számára.

A megkérdezettek közel fele (49,36%) válaszolt úgy, hogy nála előfordul ez a probléma, de képes még késleltetni a dolgot körülbelül fél óráig, azonban a válaszadók 20 százaléka képtelen visszatartani a vizeletét az inger jelentkezésekor.

Összességében elmondható, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (79%) enyhe, közepes vagy súlyos vizelettartási problémával kénytelen együtt élni. A megkérdezettek mintegy fele küzd kisebb mennyiségű csöpögő vizelettel, kevesebb mint egynegyedük közepes és 5%-uk súlyos vizelettartási gonddal él együtt.

Cukorbetegség mint rizikófaktor

Az öregedés és a női nem azonban csupán az egyik rizikófaktor, emellett számos más tényező, fertőzések, életvitel, életesemények, túlsúly vagy akár krónikus betegségek is okozói lehetnek az inkontinenciának. A válaszadók legnagyobb része (39,79%) cukorbetegségről számolt be.

Tehát a cukorbetegségben szenvedőknél magasabb arányban fordul elő a vizelettartási zavar is. E tünetekért a diabétesz szövődményeként kialakuló idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) tehető felelőssé, mivel a betegek vagy nem érzékelik, ha már tele van a hólyagjuk, vagy nem tudják megfelelően irányítani a vizelést visszatartó izmokat. A húgyhólyag ilyenkor nem képes maradéktalanul kiüríteni a vizeletet, és a hólyagkapacitáson felül, a hólyagban összegyűlt vizelet cseppekben, akaratlanul távozik. A visszamaradó, pangó vizelet pedig (makacsul visszatérő) húgyúti fertőzés táptalaja lehet.

Tegyünk ellene!

Azonban nem kell tétlenül tűrni, sokat tehetünk az inkontinencia elkerüléséért. Rendszeres mozgással, megfelelő életmóddal és táplálkozással, célzott tornagyakorlatok rendszeres végzésével nagy lépést tehetünk az inkontinencia megelőzése felé.

A már kialakult idegkárosodás nem visszafordítható folyamat, ilyenkor kevésnek bizonyul az életmódváltás, megfelelő, minőségbiztosított betegúttal és ellátással azonban enyhíthetők a tünetek. Ehhez fontos, hogy a beteg időben felismerje a problémát, időben forduljon orvoshoz, és ott megfelelő tájékoztatást és kezelést kapjon!

A vizelettartási problémákkal küzdőket szolgálja az idei évben szakorvosi szintre is kiterjesztett Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program, amelynek célja a betegutak optimalizálása, a betegközpontú, egyénre szabott ellátás kialakítása, a gondozás fenntarthatóvá tétele.

Megjelent a diabetes2018/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!