Receptsarok – Brazíliából
Arroz con Pollo, vagyis brazil rizses csirke
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Brazíliáról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | ||
499 kcal | 40 g | 18 g | 43 g |
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. lime-lé
- 2 ek. szárított oregánó
- 1 egész megtisztított csirke 8 részre vágva
- frissen őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 40 dkg sertéskolbász (chorizo) fél centis karikákra vágva
- 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva (20 dkg)
- 3 szál újhagyma, fehér és zöld rész is karikázva
- 2 tk. friss kakukkfű apróra vágva
- 1 tk. őrölt paprika
- 2 friss babérlevél
- 5 szilvaparadicsom apróra vágva
- 2 ½ bögre alacsony nátriumtartalmú tyúkhúsleves
- 2 bögre hosszú szemű barnarizs (40 dkg)
- ½ tk. só
- 1 ek. vaj
- ¼ bögre friss petrezselyem apróra vágva
Tegyük egy nagy edénybe a zúzott fokhagymát, a lime-lét és az oregánót, keverjük össze, majd a csirkedarabokat egyenként dörzsöljük be vele. Takarjuk le és hagyjuk állni körülbelül egy órán át. Majd helyezzük papírtörlőre a húsokat, itassuk fel a nedvességet, s mindkét oldalukat dörzsöljük be őrölt borssal. Egy vastag falú serpenyőben hevítsünk fel közepes hőmérsékletűre 1 evőkanál olajat. A csirkehúsok mindkét oldalát süssük addig, amíg halványan megpirulnak. Vegyük ki a húsokat, egy edényben letakarva tegyük félre. A maradék evőkanálnyi olívaolajat hevítsük fel ugyanabban a serpenyőben közepes hőmérsékletűre, majd süssük meg a kolbászkarikákat, ha átsültek, tegyük a csirke mellé.
Ugyanabban a serpenyőben alacsony hőmérsékleten pároljuk meg a vöröshagymát és az újhagymát 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, őrölt paprikát, babérlevelet és paradicsomot, kevergetve süssük, amíg megpuhulnak a zöldségek, körülbelül 5 percig. Tegyük bele a rizst, és jól keverjük össze. Öntsük rá a húslevest és forraljuk fel. Vegyük vissza a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a csirkét és a kolbászt. Ízesítsük sóval, borssal, paprikával és főzzük alacsony hőmérsékleten, amíg a rizs felveszi a levet, mintegy 45 percig. Óvatosan keverjük hozzá a vajat, és díszítsük petrezselyemmel tálalás előtt.