Feltöltés dátuma: 2018.07.05.

Receptsarok – Brazíliából

Arroz con Pollo, vagyis brazil rizses csirke

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Brazíliáról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
499 kcal 40 g 18 g 43 g

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. lime-lé
  • 2 ek. szárított oregánó
  • 1 egész megtisztított csirke 8 részre vágva
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 40 dkg sertéskolbász (chorizo) fél centis karikákra vágva
  • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva (20 dkg)
  • 3 szál újhagyma, fehér és zöld rész is karikázva
  • 2 tk. friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 tk. őrölt paprika
  • 2 friss babérlevél
  • 5 szilvaparadicsom apróra vágva
  • 2 ½ bögre alacsony nátriumtartalmú tyúkhúsleves
  • 2 bögre hosszú szemű barnarizs (40 dkg)
  • ½ tk. só
  • 1 ek. vaj
  • ¼ bögre friss petrezselyem apróra vágva

Tegyük egy nagy edénybe a zúzott fokhagymát, a lime-lét és az oregánót, keverjük össze, majd a csirkedarabokat egyenként dörzsöljük be vele. Takarjuk le és hagyjuk állni körülbelül egy órán át. Majd helyezzük papírtörlőre a húsokat, itassuk fel a nedvességet, s mindkét oldalukat dörzsöljük be őrölt borssal. Egy vastag falú serpenyőben hevítsünk fel közepes hőmérsékletűre 1 evőkanál olajat. A csirkehúsok mindkét oldalát süssük addig, amíg halványan megpirulnak. Vegyük ki a húsokat, egy edényben letakarva tegyük félre. A maradék evőkanálnyi olívaolajat hevítsük fel ugyanabban a serpenyőben közepes hőmérsékletűre, majd süssük meg a kolbászkarikákat, ha átsültek, tegyük a csirke mellé.

Ugyanabban a serpenyőben alacsony hőmérsékleten pároljuk meg a vöröshagymát és az újhagymát 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, őrölt paprikát, babérlevelet és paradicsomot, kevergetve süssük, amíg megpuhulnak a zöldségek, körülbelül 5 percig. Tegyük bele a rizst, és jól keverjük össze. Öntsük rá a húslevest és forraljuk fel. Vegyük vissza a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a csirkét és a kolbászt. Ízesítsük sóval, borssal, paprikával és főzzük alacsony hőmérsékleten, amíg a rizs felveszi a levet, mintegy 45 percig. Óvatosan keverjük hozzá a vajat, és díszítsük petrezselyemmel tálalás előtt.

További brazil receptek

Megjelent a diabetes2018/3. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!