Receptsarok – Indiából
Zöldborsós káposzta
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
187 kcal | 7 g | 9 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1/4 kk. fűszerkömény
- 1/2 kk. koriander
- 4-5 szem fekete bors
- 3 db egész szegfűszeg
- 1 kk. egész kardamom
- 4 ek. ghí vagy vaj
- 400 g paradicsom
- 1/2 kk. kurkuma
- 1/4 kk. csípős pirospaprika
- 600 g káposzta
- 200 g zöldborsó
- 2 ek. finomra metélt friss korianderlevél vagy kapor
- 1 kk. só
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paradicsomokat néhány percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd feldaraboljuk. A fűszerköményt, a koriandert, a fekete borsot, a szegfűszeget és a kardamomot együtt porrá őröljük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a paradicsomot és az őrölt fűszerkeverék felét. Beleszórjuk a kurkumát és a pirospaprikát, majd gyakran kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a káposztát, kicsit megpároljuk, majd 15 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Hozzákeverjük a zöldborsót, és még 15–30 percig sütjük. Ha közben túlságosan száraznak találnánk, öntsünk alá 1-2 evőkanál vizet. Amennyiben mirelit zöldborsót használnánk, azt csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, a maradék porfűszerrel, a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. Jól keverjük össze. Északnyugat-Indiában a falvakban az emberek még ma is legtöbben nyitott tűzhelyeken, eldobható agyagedényekben főznek. Ez a stílus jellegzetes füstös ízt kölcsönöz a kész ételeknek, hiszen a félig kiégetett agyagedényeken áthatol a füst. Ezt a tipikusan falusi fogást is így készítik a Valmiki Ashram papjai Amritsar közelében.
További receptek:
- Vajpuha tök paradicsommal
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Tök zöldborsóval és mandulával
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom – egyszerű nyári ebédétel
- Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
- Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
- Párolt spenót friss sajttal