Feltöltés dátuma: 2018.05.08.

Receptsarok – Indiából

Zöldborsós káposzta

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
187 kcal 7 g 9 g 20 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paradicsomokat néhány percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd feldaraboljuk. A fűszerköményt, a koriandert, a fekete borsot, a szegfűszeget és a kardamomot együtt porrá őröljük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a paradicsomot és az őrölt fűszerkeverék felét. Beleszórjuk a kurkumát és a pirospaprikát, majd gyakran kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a káposztát, kicsit megpároljuk, majd 15 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Hozzákeverjük a zöldborsót, és még 15–30 percig sütjük. Ha közben túlságosan száraznak találnánk, öntsünk alá 1-2 evőkanál vizet. Amennyiben mirelit zöldborsót használnánk, azt csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, a maradék porfűszerrel, a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. Jól keverjük össze. Északnyugat-Indiában a falvakban az emberek még ma is legtöbben nyitott tűzhelyeken, eldobható agyagedényekben főznek. Ez a stílus jellegzetes füstös ízt kölcsönöz a kész ételeknek, hiszen a félig kiégetett agyagedényeken áthatol a füst. Ezt a tipikusan falusi fogást is így készítik a Valmiki Ashram papjai Amritsar közelében.

További receptek:

Megjelent a diabetes2018/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!