Minden lehetséges

Diabéteszes búvárrégész

Farsangi fánk

Farsangi Accu-Chek Főzőklub

 Farsangi fánk

1 darab tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
147 kcal 4 g 6 g 19 g
Hozzávalók 10 darabhoz: 150 g finomliszt 100 g teljes kiőrlésű liszt 1 kk. só 12,5 g élesztő (1/4 csomag) 150 ml tej 1 kk. cukor 1 db tojássárgája 1 kk. citromlé olaj a sütéshez Farsangi fánk Szalagos a csuda fánk,
nekünk süti nagyanyánk.
Alig győzi, alig bírja,
minden lurkó elkapkodja.
Csuda jó az illata,
kerek szalag takarja.
Lekvárt rakjunk közepébe,
hadd kerüljön a bendőnkbe! Galambos Bernadett Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a sót, a felfutott élesztőt és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Olajozott felületen 1,5 c

 … Tovább

Farsangi Accu-Chek Főzőklub

 Tejszínes-zöldséges csirkeegytál

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
343 kcal 28 g 20 g 13 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 300 g csirke- vagy pulykamellfilé 100 g sárgarépa 100 g kaliforniai paprika 100 g cukkini 100 g zöldborsó 200 g paradicsom 100 ml víz 1 kk. oregánó (morzsolt) 1 kk. bazsalikom (morzsolt) 1 kk. majoránna petrezselyem feketebors (őrölt) só 200 ml főzőtejszín (20%-os) 100 g mozzarella sajt 1-2 db koktélparadicsom 2 ek. (2 dkg) olívaolaj A húst megmossuk és közepes darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk, oldalanként kb. 4-4 percig. A húst félretesszük. A paradicsomot apró kockákra, a többi zöldséget tetszőleges darabokra vágjuk, és a serpenyőben kb. 8 pe

 … Tovább
Mascarponés-sonkás-sajtos melegszendvicskrém

Farsangi Accu-Chek Főzőklub

 Mascarponés-sonkás-sajtos melegszendvicskrém

1 adag tápanygtartalma (kenyér nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
240 kcal 15 g 19 g 2 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db főtt tojás 100 g gépsonka 100 g mascarpone 30 g light majonéz 1 tk. mustár 1 tk. aprított friss bazsalikomlevél 100 g reszelt trappista sajt só bors, ha szükséges, ízlés szerint A főtt tojásokat és a sonkát apróra vágjuk. A mascarponét kikeverjük a majonézzel, mustárral és a bazsalikommal, majd hozzáadjuk a sonkát, tojást és reszelt sajtot. Alaposan összekeverjük. Valamilyen barna vagy teljes őrlésű kenyérszeletekre egyenletesen teszünk a mascarponés krémből. A sütő grillfokozatán addig sütjük, amíg a krém szépen megpirul a tetején. A Főzőklub receptjei: Farsangi Accu-Chek Főzőklub Tejszínes-zölds

 … Tovább
Az Accu-Chek Főzőklub sorozat többalkalmas, több célcsoportra fókuszáló program, amelyet a Roche Magyarország Kft. hozott létre. Nyíregyházán, a Leonardo Séf Akadémián immár negyedik alkalommal főztünk együtt, ezúttal ismét a kisgyermekekkel és családjukkal.  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Párolt spenót friss sajttal

Párolt spenót friss sajttal Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Zöldborsós káposzta

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Avokádókrémes karfiolcsoda

Avokádókrémes karfiolcsoda Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Tök zöldborsóval és mandulával

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Párolt spenót

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Indiai paradicsomleves

Indiai paradicsomleves Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább

Receptsarok – Indiából

 Vajpuha tök paradicsommal

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!  … Tovább
India, a 70 millió diabéteszes országa India – a kontinensnyi ország – határai a hófödte Himalájától a trópusi Keraláig terjednek, összehasonlíthatatlan változatosságú tájakat, kultúrákat és embereket ölelve egybe. Területe alapján a világ hetedik legnagyobb országa, népességszám szerint pedig a második. Lakossága több mint 1,3 milliárd fő. A GDP alapján a világ ötödik legnagyobb gazdasága. De van még egy adat, amelyben élen jár…  … Tovább
Cukorbetegséggel élni, cukorbetegen enni A cukorbetegség kezelésének egyik célja, hogy hosszú távon (akár 20-30-50 év távlatában) a lehető legjobb egészségi állapot fenntartható legyen. A másik cél, hogy ezek az évtizedek jó életminőségben teljenek. Ehhez nagyon fontos a megfelelő táplálkozás.
Lapunk állandó témája – mint minden cukorbetegé – a diéta. E cikkünkben visszatérünk az alapokhoz. De azok se lapozzanak tovább, akik úgy érzik, gyakorlottan, profi módon állnak a diétához. Ismételni mindig hasznos!  … Tovább
Közétkeztetési szakácsverseny A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára, amelynek mottója: Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak! Lapunk Receptsarok rovatának gazdasszonya, Vígné Sági Katalin is benevezett a versenyre munkatársaival a budafoki református iskolából, és bejutottak a február elején megrendezett döntőbe.  … Tovább
Emlékezünk Emlékezünk két kiváló emberre, akik sokat dolgoztak saját közösségükért és jó barátságot ápoltak a cukorbetegekért tenni akaró sorstársaikkal.  … Tovább
Híres-neves esetek Ha valaki úgy gondolná, diabétesze az oka, hogy nem lett világbajnok, világsztár, közismert személyiség – ki kell ábrándítanunk: a cukorbetegségnek semmi köze e „kudarcokhoz”.  … Tovább

Bólusvariációk és pumpakezelés

 Melyik bólustípust válasszuk?

Melyik bólustípust válasszuk? Az inzulinpumpa-kezelés és a penes kezelés közti egyik legfőbb különbség, hogy a pumpa lehetővé teszi az étkezéshez és a vércukor rendezéséhez (korrekciójához) adott bólusok beadási módjának variálását. Ahhoz, hogy a pumpakezelés adta lehetőségeket kihasználjuk, ezen bólustípusok bátor próbálgatása javasolt.  … Tovább

Gondolatok a 2017-es orvosi Nobel-díj kapcsán

 Ne zavarjuk meg a biológiai óránk működését!

Ne zavarjuk meg a biológiai óránk működését! 2017-ben három amerikai tudós kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért. A cirkadián ritmust napszaki biológiai ritmusnak fordíthatjuk, a kifejezés latin eredetű, a circulus (kör) és dies, diei (nap) szavakból származtatható.
Az illetékes bizottság indoklása szerint Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young felfedezései rávilágítanak arra, hogy az élőlények biológiai ritmusa miként alkalmazkodik a Föld forgásához. A földi élet ugyanis a bolygó forgásához, a nappal és éjszaka változásához igazodik. Az élőlények napszakokhoz való alkalmazkodása régóta ismert.  … Tovább
Az életem teljes Nevem Dalicsek Dániel, búvárrégész és 1-es típusú cukorbeteg vagyok. Az időm nagy részét a tengeren vagy a tenger alatt töltöm, kemény fizikai munkát végezve, változékony időbeosztással és rengeteg utazással. Egy cukorbeteg számára ezek nem túl előnyös feltételek, de én minden percét élvezem, és a környezetem segít abban, hogy ne számítson az állapotom az életvitelem szempontjából.  … Tovább
Felgyorsult a világunk. Sosem hittem volna magamról, hogy egy újságban vagy a Facebookot görgetve 10 sornál hosszabb szövegeket nem olvasok el. Nincs rá időm, nincs hozzá kedvem. Persze vannak kivételek… Szóval, amiről tudom, hogy érdemes, azt elolvasom. Nap mint nap annyi felesleges, lényegtelen információval bombáznak minket, stabilan kell állnunk a lábunkon, hogy ne szédüljünk el tőlük. A stabilitást pedig az értékrend biztosítja, a tudat, hogy amit nem olvasok el, azt nem is érdemes, s egy másik hír hiába hosszú, méltó a figyelmemre. Nekem legtöbbször sikerül a válogatás, de ha nem, sajnálom a feleslegesen elvesztegetett két percet is. Viszont örömmel osztom meg másokkal, amikor kincsre bukkanok – még ha hosszú is a szöveg. Különben is, csak az unalmas hosszú. Az érdekes, az okos mindig rövid, mert olvasnám tovább, sajnálom, hogy vége. Ez mindenféle műsorok szerkesztési elve is kellene hogy legyen: a néző úgy álljon fel, hogy nézte, hallgatta volna még. Főállásomban sok beszé  … Tovább

Cimkefelhő:beszámoló cukorbetegség (diabétesz) edukáció közösség lexikon psziché recept szakellátás személyes táplálkozás társbetegségek

Szerzők:Dr. Bakó Barnabás, Kicsák Marian

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!