Receptsarok – Indiából
Vajpuha tök paradicsommal
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
185 kcal | 5 g | 11 g | 16 g |
Hozzávalók 3 adaghoz:
- 2 db csípős zöldpaprika
- 2 kk. durvára vágott friss gyömbér
- 3 ek. kesudió vagy mandula
- 1,5 ek. egész koriander
- 1 kk. római kömény
- 1/4 kk. édeskömény
- 500 ml víz
- 3 ek. ghí vagy vaj
- 2 közepes paradicsom
- 600 g főzőtök
- 1/2 kk. kurkuma
- 1 kk. só
- 3 ek. finomra metélt friss korianderlevél
- bazsalikom vagy petrezselyem
A karikákra vágott zöldpaprikát, a gyömbért, a kesudiót vagy mandulát, a koriandert, a római köményt és az édesköményt elturmixoljuk a vízzel. A ghít felforrósítjuk, beleöntjük a fűszerpürét, és addig sütjük, míg besűrűsödik, és elválik a ghítől. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kicsit szétfőzzük. Belekeverjük a kockákra vágott tököt, a kurkumát, a sót és a zöldfűszer felét, lefedjük, és kis lángon 10 percig pároljuk. Néha óvatosan megkeverjük, hogy nehogy leragadjon. Ha túl száraz, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. A tök minőségétől függően 20–40 perc alatt puhára főzzük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.
További receptek:
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Tök zöldborsóval és mandulával
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Zöldborsós káposzta
- Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom – egyszerű nyári ebédétel
- Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
- Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
- Párolt spenót friss sajttal