Receptsarok – Indiából
Tök zöldborsóval és mandulával
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
250 kcal | 10 g | 12 g | 25 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 700 g zsenge tök
- 300 g zöldborsó
- 150 g paradicsom
- 1,5 ek. finomra metélt friss korianderlevél vagy petrezselyem
- 1,5 ek. finomra metélt friss menta
- 1 darabka fahéj
- 1-2 db csípős zöldpaprika
- 3 szem egész kardamom
- 1 ek. vaj vagy ghí
- 200 ml langyos főzőtejszín
- 1 kk. só
- 2 ek. pucolt és durvára őrölt mandulabél
A paradicsom héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk, a tököt 2 cm-es kockákra vágjuk. A mandula kivételével valamennyi hozzávalót összekeverjük, kavargatva felforraljuk, majd kis lángon fedő alatt rotyogtatjuk. Időnként megkeverjük, hogy nehogy odasüljön a tejszín. Akkor van kész, ha a zöldségek megpuhultak, a tök felitta az összes tejszínt, és már csak fűszeres vaj sistereg alatta. Az egész fűszereket eltávolítjuk belőle, és durvára őrölt pucolt mandulabéllel megszórva tálaljuk. Amennyiben mirelit zöldborsót használunk, azt csak a főzés befejezése előtt 5 perccel adjuk az ételhez.
További receptek:
- Vajpuha tök paradicsommal
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Zöldborsós káposzta
- Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom – egyszerű nyári ebédétel
- Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
- Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
- Párolt spenót friss sajttal