Receptsarok – Indiából
Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
303 kcal | 11 g | 19 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1/2 ek. őrölt koriander
- 1/4 kk. őrölt édeskömény
- 1/4 kk. kurkuma
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1/4 kk. őrölt kardamom
- 25 g kókuszreszelék
- 100 ml víz
- 4 ek. ghí (vagy 2 ek. vaj és 2 ek. étolaj)
- 200 g friss paneer sajt vagy mozzarella
- 1 db szárított erős pirospaprika
- 1,5 cm-es darab friss gyömbérgyökér (elhagyható)
- 1000 g apró cukkini
- 200 g piros kaliforniai paprika
- 1 kk. só
- 150 g paradicsom
- 3 ek. finomra metélt friss korianderlevél vagy petrezselyemzöld
A fűszereket, a vizet és a kókuszt összekeverjük és egy kis tálkában félretesszük. A ghít vagy olaj-vaj keveréket teflonedényben felmelegítjük, óvatosan belehelyezzük a hasábokra vágott paneer sajtot, és a hasábok minden oldalát megpirítjuk. Ha ez megtörtént, kiszedjük és félretesszük őket. Kicsit nagyobbra vesszük a lángot, beleszórjuk a zsiradékba az összetört szárított paprikát és a papírvékonyságú korongokra szeletelt gyömbért, fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a 6 mm-es karikákra vágott cukkinit és a kockákra vágott kaliforniai paprikát. 10 percig pároljuk. Eddigre a cukkininek meg kell puhulnia. Sózzuk, beletesszük a nedves fűszerkeveréket, a nyolcfelé vágott paradicsomot és a megpirított paneer-hasábokat, majd kis lángon, gyakran megkeverve addig főzzük, míg a paradicsom megpuhul és az étel elfövi a levét. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk korianderlevéllel vagy petrezselyemzölddel, és azon frissiben tálaljuk.
További receptek:
- Vajpuha tök paradicsommal
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Tök zöldborsóval és mandulával
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Zöldborsós káposzta
- Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom – egyszerű nyári ebédétel
- Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
- Párolt spenót friss sajttal