Farsangi Accu-Chek Főzőklub
Farsangi fánk
1 darab tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
147 kcal | 4 g | 6 g | 19 g |
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 150 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk. só
- 12,5 g élesztő (1/4 csomag)
- 150 ml tej
- 1 kk. cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 kk. citromlé
- olaj a sütéshez
Farsangi fánk
Szalagos a csuda fánk,
nekünk süti nagyanyánk.
Alig győzi, alig bírja,
minden lurkó elkapkodja.
Csuda jó az illata,
kerek szalag takarja.
Lekvárt rakjunk közepébe,
hadd kerüljön a bendőnkbe!
Galambos Bernadett
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a sót, a felfutott élesztőt és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Olajozott felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat, addig is kel még a tészta. Közepes lángon, egyszer megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül! Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Kínálhatunk mellé saját készítésű gyümölcsöntetet, amikor a natúr gyümölcsöt, pl. epret, szedret, sárgabarackot tisztítás, aprítás után botmixerrel pépesítjük. Természetesen ilyenkor a szénhidráttartalmat be kell számolni.
A Főzőklub farsangi receptjei: