Egyszerű nyári ebédétel – Indiából
Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Indiáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez. A recepteket Lajosházi Pétertől kaptuk. Kellemes kísérletezést, jó étvágyat!
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
160 kcal | 6 g | 6 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 ek. ghí vagy növényi olaj
- 1 kk. római kömény
- 1,5 kk. csípős hegyes zöldpaprika darálva
- 1/4 kk. hing vagy 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. kurkuma
- 300 g zöld kaliforniai paprika
- 1000 g cukkini
- 1 kk. őrölt koriander
- 500 g paradicsom
- 1,5 kk. só
- 1 ek. finomra metélt petrezselyem
A zöldségeket megmossuk, a paprikát 1,5 cm-es négyzetekre, a cukkinit 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát cikkekre vágjuk. A római köményt megpirítjuk a felforrósított ghíben vagy olajban. Hozzáadjuk a csípős hegyes zöldpaprikát, a hinget és a kurkumát, majd néhány másodperccel később a kaliforniai paprikát. 2-3 percig pároljuk a zsiradékon, belekeverjük a cukkinit és az őrölt koriandert, majd további 2 perc múlva a paradicsomcikkeket. Kis tűzön, időnként megkavarva puhára főzzük a cukkinit. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl! Sózzuk, tetejére szórjuk a petrezselymet, és forrón tálaljuk.
További receptek:
- Vajpuha tök paradicsommal
- Indiai paradicsomleves
- Párolt spenót
- Tök zöldborsóval és mandulával
- Nariyal matar shorba – paradicsomos brokkoli
- Avokádókrémes karfiolcsoda
- Zöldborsós káposzta
- Paneer sajt, cukkini és kaliforniai paprika
- Kheera nariyal raita – uborka és kókusz kapros joghurtban
- Párolt spenót friss sajttal