Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Tégy magadért!

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) az idei Diabétesz Világnapon a nőket célozta meg figyelemfelhívó kampányával. A Tégy magadért és egy egészséges jövőért szlogennel elsősorban a diabétesszel élő nőket biztatják, hogy kerüljenek mindennapi prioritási listájuk elejére az állapotukkal kapcsolatos teendők.

A nők megszólítása és edukációja azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze, így kiemelt szerepük van a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elsajátításában és átadásában, így tágabb értelemben az egészségesebb jövő kialakításában.

Világviszonylatban 199 millió nő él diabétesszel, ez 2040-re előreláthatóan 303 millióra fog növekedni. Magyarországon a diabétesz az egyik leggyakoribb betegség: közel egymillió cukorbeteget tartanak nyilván, ezért kiemelt fontosságú az érintettek minél szélesebb körű edukálása.

A kampány a Dietetikusok Európai Szövetségének Diabétesz Munkacsoportjának szakmai támogatásával, illetve a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének együttműködésével valósul meg. A felhívást a YouTube-on tekinthetik meg. Aki nincs internetközelben, szintén nem marad ki, a film szövege:

„Bármit teszel másokért, tegyél magadért és a saját egészségedért is!

Minden nap tervezz be egy sétát, esetleg úszást vagy biciklizést! Bármilyen aktivitást, amit élvezettel űzöl, hiszen minél nagyobb örömödet leled benne, annál gyakrabban fogod ismételni.

Gondold át, mit, mennyit és milyen gyakran eszel! De ne légy magaddal szigorú! A mértékletességen a lényeg. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek megédesítik az életet kevesebb vagy nulla kalóriával, miközben segítik a cukorbevitel szabályozását.

Ha az egészséged az első, a diabétesz-szabályozás könnyebb, mint gondolnád. Az életed felforgatása nélkül is figyelhetsz magadra! Minél jobban kontrollálod a cukorbetegséged, annál jobban érzed magad, és annál több fronton leszel jelen az örökmozgó, mindennél értékesebb körforgásban, az életben.

HAJRÁ! TÉGY MAGADÉRT!”

Illusztráció
Illusztráció

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!