Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Sportterápia Pécsen

Illusztráció

Először is a Pécs-Baranya Megyei Diabétesz Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani, hogy a Sanofi cég által meghirdetett „Teljes élet cukorbetegen” pályázat nyertesei lehettünk.

A Sanofi cég támogatásának köszönhetően lehetőségünk nyílt megvalósítani a pályázatban leírt terveinket: sportterápia indítását elsősorban 2-es típusú diabéteszesek részére. Az ehhez szükséges tornafelszerelést és orvosi segédeszközöket beszereztük. Ezek lehetővé teszik a komolyabb szűréseket, biztonságosan végezhetünk fizikai aktivitást a cukorbetegekkel, emellett mérni tudjuk a sportterápia hatékonyságát. Vásároltunk testösszetétel-mérőt,vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt tesztcsíkkal, pulzoximétert és hangvillát is. Hasznosnak tartottunk beszerezni kézisúlyzókat, felcsatolható lábsúlyokat, tornabotot, kis gumilabdát és gimnasztikai labdát, steppadot, erősítő gumiszalagot és tornaszőnyeget.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara biztosítani tudott nekünk tornatermet a sportterápiához, valamint látva igyekezetünket, egy gyógytornász-hallgató segítségét is felajánlotta, hogy egy héten többször nyíljon lehetőség a mozgásra, így a sportterápiát szakember vezetésével végzik minden alkalommal a cukorbetegek.

A terápiát november elején el is tudtuk kezdeni az egyesület tagjaival, de a jövőben bővíteni szeretnénk a létszámot, valamint szeretnénk sportterápiás foglalkozásokat tartani a szabadban is, hogy még változatosabbá és élvezhetőbbé tegyük a mozgás élményét. Nem utolsósorban, szeretnénk bevonni az 1-es típusú cukorbetegeket is, valamint a prediabéteszeseket, utóbbiaknál akár preventív célzattal is lehetne alkalmazni a sportterápiát.

A támogatásból fordítottunk egy kisebb összeget a Diabetes és a Hypertonia betegtájékoztató kiadványok előfizetésére, ezekhez kaptunk ajándékba Receptsarok újságot is, valamint diabétesz feliratú karkötőket rendeltünk a tagok részére, ezzel is kicsit biztonságosabbá téve a hétköznapjaikat.

Illusztráció

Személy szerint én nem vagyok érintett a betegségben, azonban a férjem 2-es típusú diabéteszes, ami ösztökélt arra, hogy a hivatásommal, a gyógytornával javítani tudjam a cukorbetegek életminőségét. 2016 óta vagyok az egyesület elnöke. Erre a pozícióra a cukorbetegek kértek fel, ugyanis 2014–15-ben gyógytornász-hallgatóként végeztem felmérést 2-es típusú diabéteszes betegek körében. Egy klinikai céllal végzett sportterápia mozgásprogramját dolgoztuk ki cukorbetegek számára, és hatékonyságát vizsgáltuk a vércukorszint, a vérnyomás, a testösszetétel és a fizikális képességek oldaláról. Emellett célunk volt felmérni a cukorbetegek életminőségét, fizikai aktivitását és betegségspecifikus tudását. A sportterápia sikeres volt, így gyakorlatilag ennek a folytatása valósulhatott most meg a Sanofi cég segítségével.

Szilágyi Brigittaa Pécs-Baranya Megyei Diabétesz Egyesület elnöke

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!